Naast Pitt spelen ook Shia LaBeouf, Logan Lerman, Michael Peña en Jon Bernthal in de film als leden van een Amerikaanse tankbemanning die vechten in nazi-Duitsland tijdens de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog. Pitt speelt in Fury de rol van Don "Wardaddy" Collier, Lerman als Norman "Machine" Ellison en LaBeouf als Boyd "Bible" Swan.
Inspiratie
Fury is een cinematografisch meesterwerk dat ons herinnert aan de pure wreedheid van oorlog. Hoewel Fury niet gebaseerd is op een specifieke waargebeurde gebeurtenis, werd de film zeker geïnspireerd door de ware gruwelen van de Tweede Wereldoorlog.
Zo werd regisseur Ayer beïnvloed door de dienst van militaire veteranen in zijn familie en door het lezen van boeken zoals Belton Y. Cooper's Death Traps, een memoire uit 1998 dat de hoge slachtoffersaantallen onder Amerikaanse tankbemanningen benadrukt tijdens gevechten tegen hun beter uitgeruste Duitse tegenhangers.
Echte tanks
Voor Ayer, een veteraan uit een familie van veteranen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten, was de authenticiteit van Fury van het grootste belang. Maar ondanks dat, ging de film nooit over een specifieke slag of historische overwinning, maar eerder over de gehele gevechtservaring. "Het evenement is niet de ster," vertelde Ayer in 2014 aan IndieWire. "De ster is het gedrag van de mannen in deze verschrikkelijke situatie."
Wat de echte tanks betreft, wist Ayer echte vuurkracht te bemachtigen voor zijn oorlogsdrama, met de laatste werkende Duitse Tiger Tank, die door The Tank Museum in Engeland aan de productie werd uitgeleend. Het museum leverde ook een Sherman M4A2E8, bijgenaamd Fury, aan Ayer en zijn team.
Echte persoon
Fury's aandacht voor detail strekte zich zelfs uit tot de kaarten die de personages gebruikten tijdens de productie, zoals de door de Britten geproduceerde kaart van Hannover, Duitsland uit 1943, een replica die ze hebben gedrukt op basis van scans van het origineel.
Een deel van de reden waarom mensen aanvankelijk geloofden dat Fury gebaseerd was op een waargebeurd verhaal, is vanwege de bijnaam van Pitts personage. "Wardaddy" is misschien één woord in de film, maar de echte "War Daddy" (gespeld als twee aparte woorden) was Staff Sergeant Lafayette Pool, een jongen uit Texas.
In the Mood
Pool ging in 1941 bij het Amerikaanse leger en kreeg al snel de leiding over een M-4 Sherman Tank, met de bijnaam "In the Mood". Hij en zijn mannen vernietigden 258 vijandelijke voertuigen tijdens hun diensttijd. Hoe meer je leest over Pool, hoe meer hij in veel opzichten lijkt op Pitts Don Collier, maar hun verhalen eindigen heel anders.
Nadat hij als een voddenpop uit zijn laatste tank was geslingerd, raakte Pool zwaargewond, wat resulteerde in de amputatie van een van zijn benen. In tegenstelling tot "Wardaddy" in Fury keerde deze veilig terug naar zijn familie en overleefde de meedogenloze wreedheid van de oorlog. De echte "War Daddy" leefde tot hij 71 jaar oud was en stierf vredig in zijn slaap in 1991.
Tankoorlogvoering
Hoewel Fury sterk afwijkt van het materiaal waarop Ayer het project baseerde, slaagt de film erin de ware felheid van de oorlog vast te leggen en de hardheid en onzekerheid van tankoorlogvoering in die tijd te weerspiegelen.
"Het belangrijkste wat een tankcommandant moet doen, is zijn bemanning in leven houden," vertelde Pool ooit aan een groep jonge tankbemanningen in 1986. "De tankbemanningen van vandaag hebben de technologie om te doen wat wij met onze ogen en oren moesten doen."
Bootcamp
Fury blinkt uit in het weergeven van het ongelooflijke gevaar dat in elke hoek van nazi-Duitsland op de loer lag en dat is ongetwijfeld te danken aan Ayers intense regiestijl (hij stuurde zijn hoofdcast naar een Navy SEAL-bootcamp) en scherpe aandacht voor detail.
In vergelijking met andere fictieve verslagen van de Tweede Wereldoorlog, zoals Saving Private Ryan of The Thin Red Line, weet Fury zich staande te houden. Met meeslepende acteerprestaties, prachtige productiewaarde en een zwaarte die je nog lang na de aftiteling bijblijft, is het zonder twijfel een van de beste oorlogsfilms die in de 21e eeuw zijn gemaakt. Het is misschien niet strikt gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar de geschiedenis heeft deze monumentale vertelling geïnformeerd en Fury is daardoor des te beter.
Kijken?
Wil je Fury zien? Je kan de film bekijken op Netflix.