Cary Grant zomerprogramma

Offbeat, eigenzinnig en reflectief.

Offbeat en reflectief. Cary Grant bracht de helft van zijn teksten met een flair van ongeloof en wat zijn collega's ten gehore brachten geloofde hij al helemaal niet. De uitleg die Alfred Hitchcock aan tegenspeelster Ingrid Bergman gaf op de set van Notorious toen ze meer (Oscar)waardigheid van haar rol eiste, zou ook van Grant kunnen komen: “het is maar een film hoor”.

De kidnapping van Grants Roger O. Thornhill in North by Northwest gaat niet gepaard met gevloek of getier, maar met een laconieke ondervraging van zijn ontvoerders: of ze hem niet even konden zeggen waar ze heen gingen. Hollywoods suave high society partyfavoriet, die in meer dan zeventig films speelde, redde zich meestal zonder al te veel moeite al pratende uit de meest benarde situaties. ‘Hard to get’, onweerstaanbaar en vier decennia lang begeerd door iedere vrouw, bleef hij voor iedereen op een veilige afstand.

Het ontwijkgedrag van de personages van de Brit, in 1904 geboren als Archibald Alexander Leach, ligt in het verlengde van zijn privéleven. Door een moeizame relatie met zijn moeder, die in een psychiatrische inrichting belandt, verlaat Archibald al vroeg het nest. Op dertienjarige leeftijd blijft hij plakken in Amerika als het rondreizende vaudevillegezelschap waar hij als zanger en danser optreedt, weer huiswaarts keert naar Engeland. Na een korte theatercarrière komt hij in 1931 in Hollywood terecht waar hij onder de naam Cary Grant een contract bij Paramount ondertekent. Dankzij filmoptredens met showbizzdinosaurussen Mae West, Nancy Carroll en Katharine Hepburn valt hij steeds meer op en in 1937 heeft hij met Topper zijn eerste hit te pakken. Nog in hetzelfde jaar breekt hij definitief door met The Awful Truth van Leo McCarey.

“Ik speel mezelf tot in de puntjes”. Zijn reflectieve en zelfbewuste verschijning op het scherm was zeer modern en eerlijk in een tijd van het opkomende Hollywoodsentiment. “Iedereen wil Cary Grant zijn, zelfs ik” vertelt hij journalisten, waaruit blijkt dat hij het moeilijk had om zijn high society imago op te houden. “Ik speelde iemand die ik bewonderde, tot diegene Cary Grant werd of ik hem.“ Op latere leeftijd kon hij steeds meer de glamourloze Archibald zijn en schouderophalend onderuit zakken op de bank, hetzij op een wat mistroostige manier.

Zijn loopbaan liep van 1932 tot 1966 en kende hoogtepunten als Arsenic and Old Lace van Frank Capra, Holiday van George Cukor en The Philadelphia story van Joseph L. Mankiewicz. In films van Howard Hawks zoals Bringing Up Baby, Only Angels Have Wings en His Girl Friday maakt hij zichzelf onsterfelijk als de humoristische, gereserveerde en intelligente charmeur, maar pas in Alfred Hitchcocks Notorious, To Catch a Thief en North by Northwest kon hij zichzelf echt bewijzen als acteur en persoon: Cary Grant, dames en heren.

Van 3 juli t/m 27 augustus wordt in het Filmmuseum een Cary Grant zomerprogramma gehouden. Onder de noemer ‘Becoming Cary Grant’ zullen zevenentwintig films gepresenteerd worden, waaronder zijn grootste klassiekers. Filmhuis Den Haag vertoont van 3 t/m 16 juli een selectie uit het Cary Grant-retrospectief. Voor meer informatie over titels en speeltijden kunt u terecht op de site van het Filmmuseum of het Filmhuis Den Haag.

NieuwsFilm

meest populair