Keanu Reeves en Patrick Swayze waren voor 'Point Break' in deze vergeten sportfilm te zien

Keanu Reeves en Patrick Swayze waren voor 'Point Break' in deze vergeten sportfilm te zien

Keanu Reeves maakte zijn filmdebuut in de sportfilm 'Youngblood' uit 1986.

Keanu Reeves en Patrick Swayze speelden in 1991 samen in de film Point Break, maar dit was niet de eerste keer dat de twee acteurs samenwerkten aan een film. In 1986 waren ze al samen te zien in de sportfilm Youngblood. Dit was ook onmiddellijk het filmdebuut van Reeves, die daarvoor enkel gespeeld had in de Canadese serie Hangin' In (1984).

Youngblood is geregisseerd, mede-geproduceerd en mede-geschreven door Peter Markle. Naast Reeves en Swayze spelen ook Rob Lowe en Cynthia Gibb mee in de film. Youngblood speelt zich af in de wereld van ijshockey en is losjes gebaseerd op de ijshockeyervaringen van schrijver en regisseur Markle, die een voormalige professionele speler in de lagere divisie en internationale speler voor de Verenigde Staten was.

Verhaal
Youngblood volgt een getalenteerde jonge ijshockeyspeler genaamd Dean Youngblood (Lowe). Dean droomt ervan om in de National Hockey League (NHL) te spelen, maar hij wordt geconfronteerd met tal van uitdagingen terwijl hij probeert het te maken in de competitieve wereld van het professionele ijshockey.

De film draait om Dean's reis terwijl hij zich aansluit bij een ijshockeyteam in de lagere divisie in Canada om zijn vaardigheden te verbeteren en zichzelf te bewijzen als materiaal voor de NHL. Onderweg komt hij intense rivaliteit tegen, zware trainingssessies en persoonlijke strijd, waaronder een romantische relatie met de dochter van de coach en conflicten met een brute uitdager genaamd Racki (Swayze).

Op schaatsen
Omdat veel scènes in de film zich afspelen op het ijs, moesten de acteurs kunnen schaatsen. Reeves had hockey-ervaring toen hij werd gecast, omdat hij MVP was en de bijnaam "The Wall" had vanwege zijn doelverdedigingsvaardigheden bij het universiteitsteam van De La Salle in Toronto. Swayze was opgeleid als kunstschaatser, maar had nooit hockey gespeeld, en Lowe moest leren schaatsen voordat de opnames begonnen.


Lowe zei later dat hij een hekel had om te leren schaatsen. "Ik hou niet van sporten waarbij je al uitgeput bent als je de uitrusting aan hebt. Maar dat gezegd hebbende, toen ik eenmaal de uitrusting aan had en op het ijs stond, vond ik het geweldig. Ik hield van het tegen anderen botsen, zelf geraakt worden, schaatsen. Ik hou van de inspanning en de competitie, dus dat was allemaal geweldig. Maar het is veel werk om al die spullen aan te trekken! Geef me maar een surfplank en laat me gewoon de oceaan in peddelen."

Professionele spelers
Ook regisseur Markle heeft ervaring in ijshockey. Toen hij de ijshockeyscènes filmde, werkte hij dus terwijl hij op schaatsen stond. Ook Director of Photography Mark Irwin stond óf op schaatsen met een handheld camera, óf hij gebruikte een rolstoel met schaatsen om de actie op het ijs te filmen.


De cast bestond naast acteurs ook uit echte hockeyspelers. Zo was er de schurk Carl Racki die gespeeld werd door George Finn, een voormalige speler in de OHL (Ontario Hockey League) en twee actieve NHL-spelers, Steve Thomas en Peter Zezel. Veel van de andere niet-gecrediteerde teamleden waren ook daadwerkelijke spelers uit de hogere jeugddivisie of NCAA (National Collegiate Athletic Association).

Kijken?
Hoewel het niet de beste sportfilm ooit gemaakt is, is Youngblood geliefd in de hockeywereld vanwege zijn overdreven dramatische weergave van het Canadese jeugdijshockey. Het is een klassiek verhaal van goed tegen kwaad en talent tegen bruutheid.


Youngblood is op dit moment niet te streamen, huren, kopen of downloaden via streamingdiensten in Nederland, maar je kan de film wel kopen op dvd of blu-ray.

NieuwsFilm