Deze extreme thriller is ijzersterk, maar wil je nooit meer opnieuw kijken

Deze extreme thriller is ijzersterk, maar wil je nooit meer opnieuw kijken

'The Nightingale' is de tweede film van regisseur Jennifer Kent, die haar regiedebuut maakte in 2014 met 'The Babadook'.

De Australische regisseur Jennifer Kent maakte in 2014 haar regiedebuut met The Babadook. Deze film zou je wel meerdere keren kunnen herbekijken. Haar tweede film The Nightingale daarentegen zal je nooit meer opnieuw willen zien, ondanks dat het een goede film is.

The Nightingale is een Australische historische psychologische thrillerfilm uit 2018. In de film spelen Aisling Franciosi, Sam Claflin, Baykali Ganambarr, Damon Herriman, Harry Greenwood, Ewen Leslie, Charlie Shotwell en Michael Sheasby mee. Het ging in première op het Internationale Filmfestival van Venetië, waar het genomineerd was voor de Gouden Leeuw en de Speciale Juryprijs won, terwijl Ganambarr de Marcello Mastroianni Award won.

Verhaal
The Nightingale is een woedend historisch verhaal, dat zich afspeelt in Van Diemen's Land in Tasmanië in 1825. Het volgt Clare Carroll (Franciosi), een jonge Ierse veroordeelde vrouw die aan een reis begint om wraak te nemen tegen de sadistische Engelse koloniale luitenant Hawkins (Claflin) en de soldaten die haar eerst verkrachtten en vervolgens haar man en babydochter vermoordden.

Ze wordt geholpen door Billy (Ganambarr), een Tasmanese Aboriginal die op zijn beurt wraak zoekt voor de moorddadige Black War tegen zijn eigen volk. Naast het filmen in het Engels en in het Iers, is The Nightingale de eerste speelfilm die deels is gefilmd in palawa kani, een gereconstrueerde vorm van de eens uitgestorven Tasmanese talen.

Gruweldaden
The Nightingale houdt zich niet in bij het tonen van de gruweldaden die deze mannen hebben begaan. De film verkent het extreme racisme, seksisme en de ondoordachte arrogantie en meedogenloosheid van de blanke Britse soldaten. Franciosi als Clare is vastberaden en woedend, Ganambarr als gids Billy is hartverscheurend en Claflin als soldaat Hawkins is een van de meest gehate personages op het scherm.


Vertoningen (in ieder geval in het Verenigd Koninkrijk) waren bezaaid met waarschuwingen voor kijkers over de extremiteit van het materiaal. Er zijn veel verkrachtingen, kinderen en baby's worden op gruwelijke wijze gedood en het geweld is meedogenloos en eindeloos. Het heeft veel te zeggen en het hoeft het niet twee keer te zeggen.

Controverse
Ondanks de gruwelijke dingen die te zien zijn in de film, kreeg The Nightingale veel lof, vooral voor de prestaties van de cast, cinematografie, schrijven, visuele stijl en erkenning van raciaal geweld in Australië. Het veroorzaakte ook wel controverse vanwege de grafische weergave van verkrachting en moord. Zo verlieten een aantal bioscoopgangers na de eerste vertoningen van de film op het Sydney Filmfestival de zaal door de extreme voorstellingen van verkrachting en moord.


Kent verdedigde de beslissing om zulke geweldscènes te tonen en zei dat de film historisch nauwkeurige weergaven bevat van het geweld en racisme dat werd toegebracht aan de inheemse Australische bevolking van die tijd. The Nightingale werd geproduceerd in samenwerking met Tasmanische Aboriginals die benadrukten dat dit een eerlijke en noodzakelijke weergave is van hun geschiedenis en een verhaal dat verteld moet worden. Kent begrijpt de negatieve reacties, maar benadrukte dat ze enorm trots blijft op de film en benadrukte naar het publiek dat deze film gaat over "de behoefte aan liefde, mededogen en vriendelijkheid in donkere tijden."

Kijken?
The Nightingale is op dit moment niet te streamen, huren, kopen of downloaden via streamingdiensten in Nederland, maar je kan de film wel kopen op dvd of blu-ray.

NieuwsFilm

meest populair