Prijzen Cannes

Haast niemand had het voorspeld, maar Entre Les Murs van Laurent Cantet, een film die pas op de laatste dag van het festival van Cannes te bekijken was, heeft de Palme d'Or in de wacht gesleept. De film gaat over het leven op een school in het XIXe arrondissement van Parijs, waar het er ruig aan toe is. De film is geïnspireerd door het boek van een leraar daar, die ook de hoofdrol speelde. Het is de eerste keer sinds 1987 dat de Gouden Palm naar een Franse film gaat.

De "Grand Prix", die wordt gezien als tweede plaats, ging naar Gomorra van Mattea Garrone. De Juryprijs, die wordt gezien als derde prijs, was ook voor een Italiaanse film, Il Divo van Paolo Sorrentino.

De beste regisseur was volgens de jury van Sean Penn de Turkse Nuri Bilge Ceylan voor zijn film Üç maymun (Drie Apen), en het beste script was dat van Le Silence de Lorna van de Belgische gebroeders Dardenne. Benicio Del Toro kreeg de prijs voor beste acteur voor zijn rol als Che Guevara in Guerilla en The Argentine, de twee films van Steven Soderbergh die ter gelegenheid van het festival waren gebundeld tot het vier uur durende epos Che. Sandra Corveloni kreeg de prijs voor beste actrice voor Linha de Pasa van Walter Salles en Daniela Thomas.

Twee speciale prijzen gingen naar actrice Catherine Deneuve en acteur/regisseur Clint Eastwood. Tenslotte ging de prijs voor het beste debuut naar Hunger van Steve McQueen.



NieuwsFilm

meest populair