Het oeuvre van Steven Spielberg omvat enkele cinematografische pareltjes, waaronder meesterwerken als Schindler's List en Saving Private Ryan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de wereldberoemde regisseur besloot zich te wagen aan een filmadaptatie van het iconische boek van H.G. Wells, wat de anticipatie van miljoenen fans alleen maar aanwakkerde.
Bronmateriaal
De ontvangst van de blockbuster was echter wisselend. Op IMDb behaalde de film een respectabele score van 6,5, terwijl Rotten Tomatoes een waardering van 76% registreerde. Hoewel deze cijfers niet slecht zijn, is er een terugkerend kritiekpunt: sommige kijkers beschouwen de film als een gefaalde verfilming die de essentie van het bronmateriaal niet trouw blijft.
Spielberg verplaatste de setting naar het hedendaagse Amerika en volgde het personage Ray Ferrier, gespeeld door Tom Cruise, terwijl hij met zijn kinderen probeert te overleven te midden van een buitenaardse invasie. Puristen waren minder gecharmeerd van deze aanpassingen, maar voor anderen voegde het een hedendaagse draai toe die de dreiging van de aliens realistischer maakte.
Positief
Sommigen beschouwen het als een positief punt dat de blockbuster het verhaal in een eigentijds jasje steekt, waardoor de dreiging van de aliens op een realistische manier wordt overgebracht. Bovendien worden de intense uitstekend in beeld zijn gebracht, maar dit ook te danken aan de indrukwekkende visuele effecten die hierbij gekoppeld gaan.
Hoewel War of the Worlds niet strikt trouw blijft aan het bronmateriaal, slaagt de film er desondanks in om te boeien en te vermaken. Als je deze blockbuster nog niet hebt gezien maar toch nieuwsgierig bent, kun je hem vinden op SkyShowtime en Pathé Thuis.