Martin Scorsese over cultfilm: "Nog steeds de beste actiescènes aller tijden"

Martin Scorsese over cultfilm: "Nog steeds de beste actiescènes aller tijden"

De regisseur is nog steeds diep onder de indruk van Orson Welles' pareltje.

Martin Scorsese heeft al heel wat topfilms gemaakt. Niet zo heel gek dus, dat hij wordt gezien als een van de beste filmmakers in Hollywood. Hij heeft zich zelf echter ook laten inspireren door andere regisseurs en films. Eentje springt er volgens Scorsese wel met kop en schouders bovenuit.

De 80-jarige Scorsese heeft al heel wat memorable actiescenes geleverd, in films als Goodfellas, Casino en The Departed, om er maar een paar te noemen. Toch zit volgens de regisseur de allerbeste actiescène aller tijden in de film Chimes at Midnight.

Inspiratie
Het zou best kunnen dat je nog nooit van deze film hebt gehoord. Chimes of Midnight kwam namelijk uit in 1965 en is dus al bijna 60 jaar oud. Ondanks het feit dat deze film dus al behoorlijk oud is, is volgens Scorsese de actiescene nog steeds ongeëvenaard.

Chimes of Midnight werd gemaakt door een andere legendarische regisseur, Orson Welles. Laatstgenoemde speelt eveneens de hoofdrol in de film. Scorsese laat zich er nu over uit en heeft duidelijk alleen maar lof.

Reactie
Zo zegt Scorsese: "Als je denkt aan Welles dan moet je 'Chimes of Midnight' eigenlijk zeker kennen. Er zitten zoveel verschillende lagen in de film. Het is echt een ongelofelijk staaltje kunst. De actiescenes hierin zijn, in mijn ogen, de beste aller tijden".



"Ik weet dat de makers van 'Braveheart' zich hierdoor hebben laten inspireren, maar ook ik heb er veel van 'afgekeken'. Het is anders dan wat Eisenstein, Alexander Nevsky en Potemkin ooit hebben laten zien. Ik heb nooit meer zoiets gezien als in 'Chimes of Midnight'."

NieuwsFilm

meest populair