Kijkers ergeren zich aan vloeken op tv

Grof taalgebruik op de buis ergert 72 procent van de televisiekijkers. Zij willen dat verminderd zien, zo blijkt uit onderzoek van de Bond tegen het Vloeken. De bond presenteerde de uitkomsten maandagmorgen in Amersfoort.

Het onderzoek toont aan dat elke vier minuten een vloek te horen is op een van de Nederlandse zenders. Met name ouderen en vrouwen ergeren zich aan vloeken en verwensingen op televisie. Een kwart van de kijkers zapt weg wanneer er te veel wordt gevloekt of zet zelfs het toestel uit.

De bond wil de omroepen met de cijfers een confronterende spiegel voorhouden. "We gaan er van uit dat ze hier niet blij mee zijn", aldus een woordvoerder van de bond. "Als je ziet dat zoveel mensen wegzappen, dan lijkt het me voor de adverteerders ook niet aantrekkelijk".

De bond wil de omroepen helpen om grof taalgebruik terug te dringen. Zo vindt hij dat de Nicam-pictogram voor grof taalgebruik meer bekendheid moeten krijgen en dat er een gedragscode voor omroepen moet komen. "Dat hebben we tien jaar geleden ook al eens voorgesteld. Toen reageerde alleen de EO", zei directeur R. van de Poll van de bond maandag. Hij verwacht dat de omroepen zullen reageren. "Als bijna drie op de vier van je kijkers iets wil zien veranderen, dan kun je dat als omroep niet negeren."

Uit de Vloekmonitor blijkt dat relatief gezien juist in programma's van de publieke omroepen meer wordt gevloekt. Daar valt gemiddeld 1,5 vloek per uur tegen 1,3 bij de commerciële omroepen. Absoluut gezien wordt er wel het meeste gevloekt bij de laatste groep. De grootste boosdoeners zijn BNN met 6,4 vloeken per uur, de NPS (3,2), Veronica (2,9) en V8 (2,5).

Vooral in realitysoaps en gewone soaps, films en series maken mensen zich schuldig aan grof taalgebruik. Uit het opiniedeel van het onderzoek blijkt dat 35 procent van de ondervraagden voor het wegpiepen van vloeken op televisie is.



NieuwsFilm

meest populair