James Cameron maakte 'Titanic' om 33 keer gratis te kunnen duiken naar het wrak

James Cameron maakte 'Titanic' om 33 keer gratis te kunnen duiken naar het wrak

Gelukkig werd de film een blockbuster en werden de kosten van Hollywood ruimschoots gedekt door de hoge omzet

De film Titanic van James Cameron maakte historie. Net als het gelijknamige passagiersschip dat ten onder ging door een aanvaring met een ijsberg. Die blockbuster uit 1997 regisseerde hij niet zomaar.

James Cameron was een fervent duiker en was gefascineerd door het scheepswrak. Hij wilde daar graag naartoe duiken, maar dat was zo'n 30 jaar geleden niet te regelen. Tot hij hoorde dat een duikersteam voor het maken van een IMAX-film alles vergoed kreeg, vertelt het artikel van Looper hier.

Speciaal scheepswrak
Hij vertelde in een interview met Playboy Magazine in 2009: "De Titanic is de Mount Everest van de scheepswrakken. En als duiker wilde ik het goed doen. Dus bedacht ik dat ik een Hollywood-film over dat schip zou maken, zodat mijn expeditie betaald werd."

Voor zijn blockbuster liet James Cameron speciale apparatuur ontwikkelen. Ook gebruikte hij een unieke onderzeeboot bedoeld voor onderzoek, zoals hier bij Daily Mail te zien valt.

Duikboten besturen
James leerde verschillende duikboten besturen en vertelde: "In het geval van de Titanic kon geld mij niets schelen. Ik wist dat ik tot mijn 80ste films kon maken, maar niet tot mijn 80ste expedities kon doen."

Ook dook hij 33 keer naar het wrak voor een documentaire over de Titanic - nadat de ongelooflijk succesvolle film was uitgebracht. Dat duiken ging niet altijd even soepel.

Gevaarlijk werk
Eén van die keren zat hij door de stroming 16 uur lang vast tegen het wrak, zoals hier in het artikel van Marca te lezen valt. Een andere keer kwam hij omhoog en was de wereld veranderd door de 9/11 terroristische aanval op Amerika.

Hieronder in de YouTube-video van New York Post wordt meer verteld.



NieuwsFilm

meest populair