Fremont

Fremont (2023)

Nadat ze haar thuisland is ontvlucht probeert een Afghaanse vrouw haar leven weer in eigen handen te nemen.
play

7,1 details

  • 91 Min
  • Drama
  • Verenigde Staten
91 Min Verenigde Staten

"Mensen met herinneringen schrijven het mooist" zegt Donya's baas, eigenaar van een kneuterig, Californisch familiebedrijf dat gelukskoekjes maakt. Toch wil de Afghaanse Donya niet te veel aan het verleden denken terwijl ze de ene na de andere gelukmakende boodschap in de koekjes stopt. 's Nachts ligt ze wakker, dromend over een ander leven, met nieuwe herinneringen, maar is ze verzonken in schuldgevoel naar de achterblijvers. In een poging het lot te tarten, stuurt ze een boodschap de wereld in, op zoek naar haar eigen geluk.

Regie
Babak Jalali
Cast
Anaita Wali Zada, Gregg Turkington, Jeremy Allen White, Hilda Schmelling, Avis See-tho, Siddique Ahmed, Taban Ibraz, Timur Nusratty, Eddie Tang, Jennifer McKay, Divya Jakatdar, Fazil Seddiqui, Molly Noble, Enoch Ku, Boots Riley, Corey Seaver, Nisha Steiger.
Budget
$ 3.000.000
Opbrengst
$ 281.126
Release
25.08.2023
Release NL
25.07.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Babak Jalali | Scenario: Carolina Cavalli, Babak Jalali | Cast: Anaita Wali Zada (Donya), Siddique Ahmed (Salim), Hilda Schmelling (Joanna), Gregg Turkington (Dr. Anthony), Jeremy Allen White (Daniel), e.a. | Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2023

In Afghanistan werkte Donya als vertaler voor het Amerikaanse leger, in Californië schrijft ze teksten voor gelukskoekjes. De Afghaanse vrouw voelt zich schuldig dat het haar is gelukt om naar de VS te vluchten terwijl haar familie nog in Afghanistan woont, dat inmiddels opnieuw door de Taliban is bezet. Ze slaapt daarom weinig en heeft moeite om verbindingen te maken met de mensen om haar heen. Van dat laatste heeft Fremont helaas zelf ook last. Met meer aandacht voor de esthetiek dan de inhoud biedt de film maar weinig ruimte voor de complexiteit van zijn personages.

Fremont is gefilmd in helder monochroom zwart-wit, met uiterst statische shots. De acteurs worden bijna nooit samen afgebeeld en staan vaak lijnrecht tegenover elkaar, met een flinke afstand ertussen. Deze stilistische keuzes geven de film een afstandelijk gevoel. De personages voelen nooit dichtbij, maar staan altijd op een afstandje. Dit verhindert een persoonlijke benadering van Donya's verhaal.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Fremont Nieuwsberichten