Explanation for Everything
Aansprekend maatschappijkritisch Hongaars jeugddrama over de rol van nationalisme en de macht van de media.
play

7,1 details

  • 151 Min
  • Drama
  • Hongarije
  • Slowakije
151 Min Hongarije

Het is zomer in Boedapest als Ábel zich moet focussen op zijn eindexamens. Zijn liefde voor beste vriendin Janka houdt hem echter van zijn werk. Janka zelf is enkel bezig met haar onbeantwoorde liefde voor haar getrouwde geschiedenisleraar, die op zijn beurt verwikkeld is in een strijd met Ábels conservatieve vader. De spanningen van een gepolariseerde samenleving worden onverwachts duidelijk als Ábels eindexamen het middelpunt van een nationaal schandaal wordt.

Alt titel
Magyarázat Mindenre
Regie
Gábor Reisz
Cast
István Znamenák, Tamás Fodor, Krisztina Urbanovits, Eliza Sodró, Lilla Kizlinger, Adonyi-Walsh Gáspár, András Rusznák, Rebeka Hatházi, Dániel Király, Gergely Kocsis, Péter Tarján, Zsuzsa Száger, Péter Szeiler, Tóth Péter, Tünde Bacskó, Bálint Szimler, Eros Mara, Heinczinger Bence.
Release
05.10.2023
Release NL
27.06.2024

Filmtotaal Recensie

Regie: Gábor Reisz | Scenario: Gábor Reisz en Éva Schulze| Cast: Adonyi-Walsh Gáspár (Ábel), István Znamenák (György), András Rusznák (Jakab), Rebeka Hatházi (Erika), Lilla Kizlinger (Janka), e.a. | Speelduur: 127 minuten | Jaar: 2024

Een leugen, al dan niet om bestwil, is snel gemaakt. Helemaal makkelijk is een leugen die zichzelf in standhoudt omdat niemand hem ontkracht. Wanneer de media een voorval opblazen tot buitensporige proporties kan dat immense gevolgen hebben. Dat blijkt wel uit het Hongaarse tienerdrama Explanation for Everything. Het enige dat hoofdpersoon Ábel hoeft te doen, is vertellen wat er echt gebeurd is, maar eigenlijk komt alle media-aandacht hem wel goed uit. Of hij dat beseft is een tweede.

De vijfde avondvullende speelfilm van filmmaker Gábor Reisz gaat over iets heel eenvoudigs dat zo complex wordt dat niets of niemand precies meer weet wat ermee aan te moeten. Ábel is een sullige tiener die een oogje heeft op zijn beste vriendin Janka en met veel gehannes en gestuntel de eindstreep van de middelbare school probeert te halen. Maar wat hij dan met de rest van zijn leven moet aanvangen is voor Ábel onduidelijk.

videotrailers & clips

alle artikelen (1)

Explanation for Everything Nieuwsberichten