Cyberbunker: The Criminal Underworld
Al het foute dat het internet te bieden heeft - mede mogelijk gemaakt door een club hackers in een Duitse bunker.
play

6,4 details

  • 101 Min
  • Documentaire
  • Misdaad
  • Duitsland
101 Min Duitsland

Deze documentaire onthult hoe hackers zich in de donkerste hoeken van het internet begaven vanuit een bunker uit de Koude Oorlog in een rustig Duits toeristenstadje.

Regie
Kilian Lieb
Max Rainer
Release
08.11.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Kilian Lieb, Max Rainer| Speelduur: 101 minuten | Jaar: 2023

Het begon allemaal in Goes: daar werd door computernerd Herman Johan Xennt in 1995 een oude NATO-atoombunker omgebouwd tot een anarchistische mancave met de gepaste naam Cyberbunker. Vanuit zijn ondergrondse vrijplaats manoeuvreerde hij zich naar het hart van het dark web en verzamelde hij een schare van hackers om zich heen. Dit duurde tot het complex geheel in vlammen opging, maar Xennts toekomstplannen gingen niet in rook op. In Cyberbunker: The Criminal Underworld wordt de heropbouw van zijn imperium in Duitsland gevolgd en diens invloed op de internetgeschiedenis.

Traben-Trarbach schijnt in eerste instantie een idyllisch Duits dorpje, maar erboven ging een duister geheim schuil. Op een nabije berg werd in 2015 een bunker opgekocht door een vreemde vogel uit Nederland, die er samen met zijn merkwaardig team aan IT-specialisten neerstreek. Daar vervolgden zij de werkzaamheden van Cyberbunker: het hosten van velerlei websites, ongeacht hun inhoud. Volgens de ideologie van volstrekte autonomie op het internet, vormde Cyberbunker een belangrijke ader voor het dark web en faciliteerde zij het bestaan van websites als WikiLeaks, The Pirate Bay en Wall Street Market.

videotrailers & clips

alle artikelen (2)

Cyberbunker: The Criminal Underworld Nieuwsberichten