Kan Netflix overleven door films niet in de bioscoop uit te blijven brengen?

Kan Netflix overleven door films niet in de bioscoop uit te blijven brengen?

De streamingdienst blijft zich focussen op... streaming.

De films van Netflix domineren dit najaar het festivalcircuit, maar filmliefhebbers hoeven niet te verwachten dat deze titels binnenkort in een bioscoop in de buurt zullen draaien. De streamingdienst is namelijk van plan om vast te houden aan zijn huidige releasestrategie, ook al loopt het bedrijf daardoor een hoop geld mis. Dat schrijft The Hollywood Reporter.

Onder meer filmfanaten en eigenaren van kleinere bioscopen roepen Netflix op om zijn films vaker op het witte doek te vertonen. Tegenwoordig verschijnen sommige arthousetitels van het bedrijf enkele weken of alleen lokaal in de bioscopen. Toch is het niet van plan om meer dan dat te gaan doen. "Onze aanpak gaat niet veranderen. Streaming blijft onze prioriteit", reageert een insider.

Critici menen dat Netflix een hoop geld laat liggen door films niet uit te brengen in de bioscoop of deze voor een langere periode te laten draaien. Zo zou de prijswinnende prent Roma van Alfonso Cuarón zeker 20 miljoen dollar op hadden kunnen halen als deze een volledige bioscooprelease had gekregen.

Experimenteren
Netflix is de laatste tijd meer aan het experimenteren met zijn businessmodel. Het bedrijf ziet zich daartoe genoodzaakt na een aantal tegenvallende kwartaalprestaties. Zo wil de streamingdienst een goedkoper abonnement met advertenties aan gaan bieden om de groei van het aantal klanten een impuls te geven.

Films (langer) beschikbaar stellen voor bioscopen behoort dus (nog) niet tot de plannen en dat is ook te begrijpen, want dit zou een fundamentele koerswijziging betreffen. Netflix wil de eigen producties vooral exclusief op zijn platform uit blijven brengen en laat daarvoor de kans om meer geld te verdienen in de bioscoopmarkt lopen.

NieuwsFilm

meest populair