'Lord of the Rings' creëert groter debat dan de Eagles

'Lord of the Rings' creëert groter debat dan de Eagles

Waarom grepen de Valar niet in?

Sommige mensen stellen zich vaak de vraag waarom de adelaars niet hielpen met het verwoesten van de ene Ring in The Lord of the Rings. Dat is een debat dat maar nooit lijkt te eindigen, ook al valt er echt wel iets voor te zeggen waarom Tolkien de adelaars Frodo niet simpelweg op lieten pikken om 'm bij Mount Doom af te zetten.

Aan het einde van The Lord of the Rings worden Frodo en Sam gered van de uitbarstende Mount Doom. Je kan je afvragen waarom ze niet eerder hielpen. De adelaars zijn echter niet zomaar adelaars. Het zijn goddelijke wezens. En ze brengen naar Mount Doom is bepaald niet subtiel, gezien het idee dat de Ring in het diepste geheim naar Mordor gebracht moest worden.

Nog zo'n debat
De serie The Lord of the Rings: The Rings of Power zou zomaar eens tot nog zo'n debat kunnen leiden. We gaan namelijk beelden zien van de Eerste Era van Tolkien.

Die kwam tot een einde toen de Valar persoonlijk naar Midden-Aarde reisden en Morgoth, de meester van Sauron, in het oneindige wierpen. De serie laat ook nog eens zien hoe de eilandnatie Númenor door Eru Ilúvatar verwoest werd, de godheid van het universum van Tolkien.

Zo bezien kan je je afvragen waarom de Valar niet gewoon hielpen bij het verslaan van Sauron. Ook hier zit een wat complexer punt achter.

Mensen waren namelijk bedoeld als de erfgenamen van Midden-Aarde. De Valar zagen zichzelf een beetje als de ouders van de mensen en de wezens van Midden-Aarde en wilden zich niet al te veel mengen in hun levens.

Dat betekent ook dat ze in de Eerste Era niet zomaar mee wilden vechten. En eerlijk gezegd hielpen ze indirect natuurlijk wel in de strijd tegen Sauron, door de vijf Istari te sturen om de volkeren van Midden-Aarde te helpen.

NieuwsFilm