Forse kritiek op 'Lord of the Rings' klopt helemaal niet

Forse kritiek op 'Lord of the Rings' klopt helemaal niet

Dat gedoe over diversiteit is onzin.

The Lord of the Rings: The Rings of Power kwam tot nu toe alleen met een korte trailer, een teaser en wat posters en foto's. Toch is er al ophef over de serie.

Enkele rollen gingen namelijk naar acteurs met een niet-westerse afkomst. De serie van Prime Video kostte zo'n 450 miljoen dollar om te maken. Het eerste seizoen is daarmee het duurste seizoen van een televisieserie ooit.

The Lord of the Rings: The Rings of Power-commentaar
Er wordt nog best veel kritiek geuit op de serie. Zo is er commentaar op de cast, die dus voor een deel uit heel nieuwe personages bestaat die een niet-witte huidskleur hebben. De boself Arondir wordt gespeeld door iemand uit Puerto-Rica en de dwergenprinses Disa door een Iraanse actrice.

Dat zorgt voor ophef bij sommige 'fans', die vinden dat heel Midden-Aarde enkel uit blanke acteurs zou moeten bestaan. De kleur die toegevoegd wordt zou verzonnen zijn en onzin.

Toch is het onzin, want Tolkien schreef wel degelijk in zijn verhalen over een Hobbit-volk met een wat bruinere huidskleur. Waarmee we dus mogen concluderen dat er ook andere rassen bestaan in Midden-Aarde, dan enkel blanke wezens.

Voor academici is het ook nog een debat gaande over de vraag of er eurocentrische en latent racistische ondertonen te vinden zijn in de werken van Tolkien. Trouwens is het wel belangrijk dat Tolkien altijd afwijzend stond tegenover racisme.

NieuwsFilm

meest populair