Joker-vervolg: wat betekent de titel 'Joker: Folie à Deux'?

Joker-vervolg: wat betekent de titel 'Joker: Folie à Deux'?

De nodige mensen speculeren er nu al op los.

Gisteren kregen we te horen dat er een tweede Joker film uitkomt, waarvoor niet alleen regisseur Todd Phillips terugkeert, maar ook hoofdrolspeler Joaquin Phoenix. Ook is de titel bekend, maar wat betekent deze precies?

De titel van het Joker-vervolg is namelijk Joker: Folie à Deux. Het zou kunnen dat de titel op een later moment nog wordt aangepast, aangezien dit wel vaker gebeurd bij grote projecten, maar dit is wat we er al van kunnen maken.

Titel
Folie à Deux betekent 'waanzin van twee' in het Frans. Deze term wordt meestal gebruikt voor iemand die aan waanvoorstellingen lijdt, of om twee mensen, die dezelfde mentale ziekte hebben, te beschrijven.

Dit past natuurlijk perfect bij de Joker zoals we hem kennen uit het eerste deel. Hij maakt natuurlijk heel wat gruwelijke momenten mee, maar we weten niet hoeveel hiervan daadwerkelijk waar is en wat zich misschien enkel en alleen in zijn hoofd afspeelt. Het is echter wel duidelijk dat er bij Joker een steekje loszit.

Alleen of niet?
Het zou dus enkel en alleen om de Joker kunnen gaan, maar misschien komt Joker wel een ander DC-personage tegen in het vervolg. Sommige fans speculeren dat het om Batman gaat. In de nodige verhalen worden er parallellen getrokken tussen de twee personages.

Thomas Wayne speelt ook een belangrijke rol in Joker en duikt meerdere keren op in de blockbuster, maar Bruce Wayne is nog maar een klein jongetje in de film. De vraag is dus of dit het geval is en of DC, net nu dat Robert Pattinson de nieuwe Batman speelt (en er al een andere Joker in zijn wereld rondloopt) alweer voor een andere Batman willen gaan, al helemaal nu dat Michael Keaton eveneens terugkeert als 'The Dark Knight'.

Meer schurken?
Andere mensen zeggen weer dat het misschien wel eens zou kunnen gaan om meerdere Jokers. Het personage heeft namelijk geen echt oorsprongsverhaal, zelfs niet in de stripboeken, waardoor het zou kunnen dat Arthur Flecks Joker niet 'de echte Joker' is, die het uiteindelijk opgaat nemen tegen Batman.

Ook zou het kunnen dat Harley Quinn in het vervolg opduikt, waarbij de titel dus verwijst naar de invloed van het paar op elkaar, waarbij hun waanideeën elkaar voeden. Het wordt hoe dan ook interessant om te zien hoe Phoenix het gaat doen na zijn Oscar winnende prestatie uit het origineel en wie hem deze keer zal vergezellen in zijn waanzin.

NieuwsFilm

meest populair