Wie is de oudste elf in 'The Lord of the Rings'?

Wie is de oudste elf in 'The Lord of the Rings'?

We vertellen je meer over Tolkiens Midden-Aarde.

De elfen zijn de meest indrukwekkende wezens in Midden-Aarde, met een lange en gecompliceerde geschiedenis. Net als de mensheid hebben ze verschillende facties, waaronder de Vanya, Noldor, Telari en Silvan.

Cruciaal is dat de elfen in basis onsterfelijk zijn. Wat niet wil zeggen dat ze niet om het leven kunnen komen door geweld, maar aan ouderdom zullen ze niet sterven. Ze bestaan dus al duizenden jaren en een aantal elfen zelfs sinds de Eerste Era. Maar wie is de oudste?

Cirdan de Schipper
Echt antwoord op die vraag geeft J.R.R. Tolkien niet. Maar de kans lijkt groot te zijn dat de oudste van alle wezens in de wereld van The Lord of the Rings niemand minder dan Cirdan de schipper is.

Uit de Silmarillion blijkt dat dat er in eerste instantie 144 elfen tot leven gewekt werden door Eru Iluvatar, het scheppende wezen van Midden-Aarde. Cirdan zou een van deze 144 elfen zijn. Zeker is (want dat werd door Tolkien bevestigd) dat hij familie is van Elwe en Olwe, de koningen van de Teleri 9de derde clan van de oorspronkelijke 144 elfen die de reis van Cuivienen waar het ras tot leven gewekt werd, naar Valinor).

Cirdan was degene die Gandalf de ring Narya gaf, de vuurring, die Gandalf zijn lichtmagie gaf. Daarmee redde hij bijvoorbeeld Thorin en zijn groep, maar hielp hij ook het vuur van hoop in de harten van mensen te vestigen.

Wie was Cirdan?
Cirdan was een schipper die visioenen van schepen van de Valar kreeg, wat hij opvatte als een reden om schepen te bouwen die sterk genoeg waren om de onverkende wateren te verkennen. Hij kreeg ook visioenen die hielpen de wereld meermaals te redden tijdens de oorlogen van de Noldor. En was een geweldig schipper die zijn weg naar Midden-Aarde vond.

Hoewel hij altijd terug verlangde naar de Onsterfelijke Landen, vond hij het zijn plicht om degenen die hem nodig hadden te beschermen. Daarom was hij ook de heer van de haven, de Grijze Havens, waar meerdere onsterfelijken vandaan vertrokken om Midden-Aarde te verlaten. Zo dus ook Gandalf, Celebrimbor en Galadriel aan het einde van de derde era, met wie Cirdan Midden-Aarde ook verliet.

Cirdan was trouwens oud genoeg om zijn derde cyclus te bereiken. De eerste is de jeugd, de tweede volwassenheid en de derde ouderdom. Hij was oud genoeg om een baard te krijgen, wat zeldzaam en ongewoon is bij elfen in Midden-Aarde. Sterker nog: er werd gedacht dat hij tegen de 10.000 jaar oud was tegen de tijd dat de laatste oorlog om de Ring plaatsvond.

NieuwsFilm

meest populair