Friese Kameleonfilm trekt 23.000 bezoekers

De Friese Kameleonfilm heeft in totaal 23.000 bezoekers getrokken. Op Koninginnedag is de ludieke protestfilm voor het laatst te zien op tien plaatsen in Friesland en Groningen, zo meldde woordvoerder M. Westerhof dinsdag.

De studenten van de Friese studentenvereniging Bernlef in Groningen maakten de film vorig jaar omdat zij slecht te spreken waren over de Nederlandstalige verfilming door Steven de Jong van de Kameleon-jeugdboeken van Hotze de Roos. De rolprent gaat deze zomer in de bioscopen draaien.

In augustus vorig jaar was de première van de film, met onder anderen Hans Wiegel en Foppe de Haan, in Groningen te zien. Na de vertoning tijdens het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden maakte de film een toernee langs dorpshuizen, scholen, kroegen en verzorgingshuizen.

Ook is de film in Duitsland vertoond. Westerhof is dik tevreden over het aantal bezoekers. ,,Het is geweldig. Dit hadden we nooit verwacht. Maar we zijn wel blij dat we nu weer tijd aan onze studies kunnen besteden'', aldus Westerhof.

De rechtszaak die uitgeverij Kluitman tegen de studenten heeft aangespannen loopt nog. Kluitman heeft de rechten op de Nederlandstalige Kameleonfilm en eist een schadevergoeding. Naar verwachting komt er in oktober een uitspraak van de rechter. ,,We hebben alle vertouwen in een goede uitspraak. Het gaat immers om een persiflage die niet voor commerciële doeleinden is gebruik'', aldus Westerhof.



NieuwsFilm

meest populair