'Star Wars': Waarom heeft Mace Windu een paars lichtzwaard?

'Star Wars': Waarom heeft Mace Windu een paars lichtzwaard?

We leggen je dit leuke Star Wars-feitje uit.

Lichtzwaarden kwamen in de Star Wars-franchise in eerste instantie maar in een paar kleuren: blauw, groen en rood. Rood stond natuurlijk voor de Sith en de kleuren blauw en groen behoorden toe aan de Jedi.

Maar de Star Wars-prequels voegden een aantal nieuwe kleuren toe. Een daarvan is het paarse lichtzwaard dat je Samuel L. Jacksons Mace Windu ziet gebruiken. Maar waarom heeft hij een paars zwaard?

Kleur van een lichtzwaard
Een lichtzwaard krijgt zijn kleur van een kyber crystal. Dat is een natuurlijk mineraal dat maar op een paar planeten gevonden wordt in de filmfranchise. Ze zijn kleurloos bij vondst, maar reageren op een Jedi en krijgen daardoor een kleur.

De Sith kunnen geen band vormen met het kristal, waardoor ze deze ofwel moeten namaken, of ze kracht moeten geven met negatieve emoties. Daardoor wordt het zwaard in dat geval rood en laten ze het kristal 'bloeden'.

Verschillende kleuren
Het meest voorkomende lichtzwaard was blauw en straalde vrede en rust uit. Daarna was groen de meest voorkomende kleur, die vaak toebehoorde aan welbekende en wijze Jedi als Qui-Gon Jinn, Master Yoda en zelfs Luke Skywalker.

Verder zie je in de franchise ook gele lichtzwaarden die gebruikt worden door de Jedi Temple-wachten. Voor Ahsoka Tano geldt dat haar puurheid tot witte zwaarden leidde. Maar hoe zit het dan met de paarse kleur, die toebehoort aan slechts één Jedi?

Een paars lichtzwaard
Het paarse lichtzwaard komt voort uit een verzoek van Jackson, die Star Wars-bedenker George Lucas simpelweg vroeg of hij een lichtzwaard mocht hebben met zijn favoriete kleur. Zo kon je de acteur ook beter zien bij grote vechtscènes.

In het Star Wars Expanded Universe werd een uitleg bedacht: Mace Windu, het personage van Jackson, gebruikt een vechttechniek die heel dicht tegen het duister neigt. Daardoor is hij moreel niet helemaal zo puur als andere Jedi, wat voor een samensmelting van rood en blauw zorgt en dus voor een paars lemmet zorgt.

NieuwsFilm

meest populair