Je belangrijkste vragen rond de 'Avatar'-vervolgen van James Cameron beantwoord

Je belangrijkste vragen rond de 'Avatar'-vervolgen van James Cameron beantwoord

We zetten alle info op een rij.

James Cameron was deze week verrassend open over zijn Avatar-franchise en sprak samen met producent Jon Landau over wat je mag verwachten van de nieuwe films. In dit artikel vertellen we je daarover.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Avatar 2 in 2014 te zien zou zijn. Maar Cameron mocht nog eens drie aanvullende vervolgen maken en besloot zijn niveau van ambitie te vergroten: hij wilde ook onderwater opnames maken. Motion capture onder water was echter nog niet gedaan, en dus moest die techniek ontwikkeld worden.

Maar waarom?
Nou, het antwoord daarop is niet eens zo heel ingewikkeld. Producent Jon Landau vertelde dat de Na'vi waar Jake Sully bij woont, verdreven worden als een oude bedreiging terugkeert. Daarom vluchten ze naar de kust, waar ze als een 'vis uit het water' zijn, en moeten leren omgaan met nieuwe gebruiken.

Wie is die bedreiging dan?
Vooropgesteld zijn het de mensen die terugkeren om het hen uiterst ingewikkeld maken. Dat zat er al dik in; de grondstof Unobtanium die als macguffin van de eerste film diende was te goed om te laten liggen voor dit tweede deel.

Hoe zat 't ook alweer met de terugkerende schurken?
Een hele tijd geleden kwamen we er al achter dat Stephen Lang terug zou keren als Colonel Miles Quaritch. Zijn verhaal speelt zich over meerdere films af en speelt in de vier vervolgen een grote rol. Interessant is dat Lang ook motion capture op moest nemen voor de vervolgen.

Wie zijn verder terug?
Je kunt natuurlijk verwachten dat Sam Worthington wederom de rol van Jake Sully speelt. En naast hem is Zoe Saldana terug als Neytiri. Je mag ook nog eens rekenen op de terugkeer van Sigourney Weaver, al weten we niet of zij terug is als Dr. Grace Augustine.

En wie zijn nieuw?
De rol waar Cameron veel nadruk op legde is die van actrice Kate Winslet, die de rol van Ronal speelt, een freediver van de Metkayina. Zij is een cruciaal personage in het verhaal, maar de opnames van haar scènes namen 'slechts' een maand in beslag. Verder zijn er een aantal kindacteurs gecast die de familie van Jake en Neytiri spelen.

Krijgen we dan een volledig overkoepelend verhaal?
Ja en nee. De vier vervolgen samen vertellen één verhaal. Maar dan zijn er nog de individuele delen, die elk een op zichzelf staand verhaal gaan vertellen.

Top! Ik heb er al zin in. Wanneer zijn de films te zien?
Dan moet je nog even wachten. Avatar 2 zie je in december 2022, Avatar 3 in december 2024, gevolgd door Avatar 4 in 2026 en pas in 2028 is de film Avatar 5 te zien.

Wat kosten die vier films!?
De franchise is misschien wel een van de meest ambitieuze filmprojecten die ooit ondernomen zijn. Het gecombineerde budget ligt tussen de 1 en 2 miljard (!) dollar.

NieuwsFilm

meest populair