Bioscopen vrezen de nieuwe coronamaatregelen

Bioscopen vrezen de nieuwe coronamaatregelen

Het coronatoegangsbewijs een nieuwe doodsteek?

Dit najaar krijgt Nederland waarschijnlijk te maken met een heel ander coronaregime. De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) heeft grote zorgen over de mogelijke nieuwe regels die per 20 september van kracht kunnen zijn. In een open brief richt de NVBF zich tot het demissionaire kabinet.

Per 20 september zou de anderhalvemeterregel kunnen vervallen. Het gevolg is wel dat mensen voor bepaalde bijeenkomsten een coronatoegangsbewijs moeten hebben. Voor bioscopen betekent dit dat er om een coronatoegangsbewijs gevraagd moet worden wanneer er in een locatie meer dan 75 bezoekers plaatsnemen.

Coronatoegangsbewijs bij bioscoopbezoek
Op dit moment kan een bioscoopzaal, met de anderhalvemeterregel ongeveer 165 bezoekers per zaal ontvangen. "Het maximum van 75 bezoekers per locatie is voor de bioscopen en filmtheaters een enorme achteruitgang en volledig inconsistent met eerdere coronabeperkingen," aldus de NVBF.

Vanaf 1 juli konden bioscopen circa 70 procent van het aantal bezoekers ontvangen in vergelijking met 2019. Een coronatoegangbewijs maakt dit waarschijnlijk niet meer mogelijk. "Dit verhoogt de drempel om een bezoekje te brengen aan de bioscoop of het theater," aldus de vereniging.

Ook ziet ze het niet zitten om extra personeel in te zetten om controles uit voeren: "Zij moeten dan handhaven op waar zij niet voor zijn opgeleid. Daarbij speelt dat het sowieso moeilijk is om aan personeel te komen."

De prijs wordt voor de bezoeker weer een ding. "In plaats van een gemiddelde van 10 euro per bezoeker zal de prijs inclusief toegangsbewijs rond de 17,50 uitkomen. Voor een gezin met twee kinderen dus 30 euro meer. De bioscoop als voordelig uitje verdwijnt hiermee uit beeld," meent de NVBF.

En wat is de oplossing volgens de NVBF?
"Het kabinet spreekt de hoop uit dat per 1 november geen coronamaatregelen meer nodig zijn; waarom dan nog voor bioscopen en filmtheaters een periode 'inbouwen' met coronatoegangsbewijzen? Laat dit alsjeblieft aan ons voorbij gaan: het hoeft niet en het schaadt ons," valt te lezen in de open brief.

Mochten de regels toch ingaan dat pleit de NVBF voor een maximale capaciteit van 100 bezoekers, in plaats van 75: "100 bezoekers per gebouw zal ons nog steeds duperen - en overheidssteun aan de branche blijft dan gewoon noodzakelijk, laat dat duidelijk zijn - maar het is in ieder geval 'wat'."

Bioscoopbezoekers de dupe?
Vooral mensen die ervoor kiezen zich niet te laten vaccineren (een vrijwillig keuze) zullen - nog los van de tijd nemen op de test te laten uitvoeren - op de kosten worden gejaagd. Minister De Jonge wil een "kleine vergoeding" van mogelijk 7,50 euro vragen per coronatest (een negatieve test is 48 uur geldig), waar vaccinatie gratis blijft.

NieuwsFilm

meest populair