Bioscoopbezoek licht in de lift

Na een afname van het bioscoopbezoek in Nederland met 11 procent in 2005, lijkt 2006 een iets rooskleuriger beeld te geven, meldt Variety. Halverwege oktober van dit jaar, was er, ten opzichte van de zelfde periode in 2004, zelfs een toename van de omzet van ongeveer 10 procent. Toch verwacht Variety dat de uiteindelijke groei bescheiden is, als het officiële overzicht over 2006 op 9 januari 2007 verschijnt.

Het herstel in het aantal bioscoopbezoeken lijkt voor een groot deel te danken aan vaderlandse producties. In de top 10 van meest bezochte films staan namelijk drie films van eigen bodem: Verhoevens Zwartboek, Ben Sombogaarts Kruistocht in Spijkerbroek en Zoop in India. Op 17 december jl. waren deze drie films respectievelijk goed voor een omzet van 9 miljoen, 1,84 miljoen en 1,9 miljoen euro. Zwartboek hoefde daarmee alleen Hollywood-blockbusters Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest en The Da Vinci Code voor zich te dulden.

In het eerste kwartaal van dit jaar leek het herstel nog ver weg, toen de omzet met 12,7 procent gedaald was ten opzichte van dezelfde periode in 2005. Waar in het tweede deel van 2006 de Nederlandse films zorgden voor een opleving, daar waren ze aan het begin van het jaar de oorzaak van de terugval.
De Ronald Giphart-verfilming Ik Omhels Je Met Duizend Armen trok namelijk maar 20.000 bezoekers en Het Woeden der Gehele Wereld, naar het boek van Maarten ’t Hart, wist slechts 2000 mensen te verleiden een bezoekje aan de bioscoop te brengen.



NieuwsFilm

meest populair