Wat betekent de Amazon/MGM-deal voor de toekomst van James Bond?

Wat betekent de Amazon/MGM-deal voor de toekomst van James Bond?

Gaat de franchise straks groter worden?

Amazon heeft MGM overgenomen. Voor maar liefst 8,45 miljard dollar krijgt het de filmstudio in handen, waarmee het vele duizenden films en series kan toevoegen aan het aanbod van streamingdienst Prime Video.

Maar wat betekent deze deal concreet voor de James Bond-franchise? We weten al van producent Barbara Broccoli dat No Time to Die gewoon in de bioscoop uit zal komen en dat het niet de bedoeling is om die film enkel op Amazon Prime Video uit te brengen. Dat Broccoli dat zo stellig kan zeggen heeft te maken met de rol van het bedrijf Eon Productions ten aanzien van de franchise.

Veel sterkere positie
Amazon deed met de overname van MGM zijn tweede grootste aankoop tot nu toe (eerder nam het in 2017 het bedrijf Whole Foods over voor 14 miljard dollar). Deze overname is enkel gericht op de streamingoorlogen. Amazon krijgt nu namelijk toevoeging tot een kleine 17.000 titels.

Daarmee is de concurrentiepositie van Amazon Prime Video ten aanzien van Netflix, Disney+ en HBO Max een stuk beter. En de overname biedt toegang tot een van de grootste en langstlopende filmfranchises die er zijn: James Bond.

Toekomst van 007
We weten dus al zeker dat No Time to Die gewoon in de bioscoop in première gaat. Maar los daarvan staat er natuurlijk een 26ste film gepland, en zijn de plannen met de franchise (die 60 wordt in 2022) groot.

Belangrijk is dat Amazon geen eigenaar van James Bond wordt met deze overname. In plaats daarvan wordt Amazon een partner in de franchise, samen met Eon productions. Dat bedrijf zit achter alle 25 officiële films en wordt gerund door Barbara Broccoli en Michael G. Wilson (die familie van elkaar zijn).

Exclusieve zeggenschap
Eon Productions heeft zo'n beetje exclusieve zeggenschap over de Bond-franchise. Ze mogen keuzes maken ten aanzien van de casting, muziek, marketing en distributie. Hun kennis van het merk maakt dat ook niet gek: na 25 films weten ze wel wat de franchise zo sterk maakt.

Vanaf de 26ste film zullen we wel een impact van deze overname gaan merken. De kans is groot dat 007 vaker en sneller terugkeert, na heel wat moeizame producties en pogingen om spin-offs te brengen. Voor de fan is deze 25ste film in de franchise vermoedelijk dus een extra feestje: hierna wordt alles beter als het op de hoeveelheid content aankomt.

NieuwsFilm

meest populair