Amazon koopt 'James Bond' (MGM) voor vele miljarden

Amazon koopt 'James Bond' (MGM) voor vele miljarden

Voor 8,45 miljard dollar koopt Amazon onder meer de James Bond-franchise.

James Bond heeft een nieuw thuis. Amazon en MGM hebben bevestigd dat de twee samengaan. Amazon betaalt 8,45 miljard dollar voor de overname van de filmstudio.

MGM bestaat al bijna een eeuw en vult Amazon Studios goed aan volgens de twee bedrijven. Waar Amazon Studio vooral gericht is op televisieseries, is MGM vooral gericht op films, met als bekendste franchise die rond James Bond.

Duizenden titels
Amazon krijgt hiermee meer dan 4.000 films en 17.000 televisieseries in zijn eigendom en kan daarmee de Prime Video-dienst een veel betere concurrent maken van Netflix, Disney+ en HBO Max.

"De echte financiële waarde achter deze deal ligt in de schatkist aan intellectueel eigendom in de gigantische catalogus, die we willen gebruiken om samen met het getalenteerde team van MGM nieuwe content mee te produceren," zegt Mike Hopkins van Prime Video en Amazon Studios. "Het is heel opwindend biedt zoveel kansen voor verhalen van bijzondere kwaliteit."

Het is de tweede grootste overname voor Amazon, dat eerder 13,7 miljard dollar betaalde voor Whole Foods. Wanneer de overname van MGM rond moet zijn is nog niet bekend. Dat hangt af van overheden die hun goedkeuring moeten geven.

Hoge prijs
Meerdere bedrijven voerden overnamegesprekken met MGM, maar besloten zich terug te trekken toen bleek dat Amazon meer dan 8 miljard dollar op tafel wilde leggen. Andere studio's overwogen eerder tussen de 5 en 6 miljard dollar, met de overname van wat schulden in het achterhoofd.

Dat komt ook doordat MGM de rechten op James Bond deelt met Eon Productions, dat geleid wordt door Barbara Broccoli en Michael G. Wilson, en grote zeggenschap heeft over de franchise (van casting tot marketing en distributie). Het zal dus niet zo eenvoudig zijn voor Amazon om de franchise zomaar te introduceren op Amazon prime.

NieuwsFilm

meest populair