Interview: FT op de camping met Frank Lammers en Elise Schaap. Ferry Bouman is terug!

Interview: FT op de camping met Frank Lammers en Elise Schaap. Ferry Bouman is terug!

Over kamperen, corona, chemie en het succes van Undercover en Ferry en Daniëlle.

In Ferry, de prequel/spin-off van de hitserie Undercover, komen we te weten hoe drugscrimineel Ferry Bouman in de xtc-handel én het campingleven verstrikt raakt. Geheel in stijl vormt een camping het decor voor een interview met Frank Lammers en Elise Schaap. Hun innemende vertolking van het markante campingkoppel Ferry en Daniëlle bleek zo populair dat een speelfilm niet kon uitblijven. Vanaf morgen is bij Netflix te zien hoe zij elkaar onder gecompliceerde omstandigheden ontmoeten en versieren.

Bekijk de afbeeldingWe hoeven niet af te reizen naar camping Zonnedauw waar het verhaal zich afspeelt (in werkelijkheid vakantiepark Blauwe Meer in het Belgische Lommel), maar spreken het duo op een kampeerterrein in Utrecht. De Brabantse drugslabs lijken ver weg. Dankzij de kekke camper, plastic klapstoelen, partytent, barbecue, thermoskan, boslucht en vogelgekwetter overheerst het kampeergevoel.

Kamperen

Zijn jullie kampeerders?

Elise: "Nee, totaal niet, maar ik vind dit wel leuk zo. Ik heb het gevoel een lekker dagje uit te zijn. Ik heb vroeger wel op scouting gezeten, bij de kabouters en de verkenners, dus ik heb heel veel gekampeerd. Ik heb zelfs mijn eigen latrine moeten bouwen en daarop moeten kakken, dus 'I know the drill'. Nu hoeft dat niet meer en ga ik lekker ergens naartoe waar het goed is geregeld."

Frank: "Ik vind vooral slapen in een tent klote."

Elise: "Ja man, getverdemme, en dan helemaal brak wakker worden."


Elise: "Ik heb zelfs mijn eigen latrine moeten bouwen en daarop moeten kakken. Ik weet wat kamperen is!"


Frank: "Met zo'n klef, nat tentdoek dat meestal niet zo waterdicht is als de brochure beweert."

Elise: "En zorgen dat je tas er niet tegenaan ligt, want dan is alles nat de volgende ochtend. En dat je wakker wordt en denkt: 'ik moet nu naar de wc, ik moet opstaan en die tent uit, de kou in."

Geen liefhebbers dus. Was het tijdens de opnames wel te doen?

Frank: "Het was de ideale manier van kamperen. Overdag zaten we heerlijk op de camping en 's avonds lag ik in een lekker bedje."

Elise: "Voor ons was het goed te doen ja, maar voor de crew was het best pittig. Die waren helemaal ingepakt vanwege corona. Dit was het eerste grote project na de eerste lockdown en de situatie was toen nog heel anders dan nu. Je moest soms echt goed kijken wie achter al die beschermingsmiddelen zat."

Corona

Heeft de productie veel geleden onder corona?

Elise: "Nee, we hebben echt ongelooflijk veel geluk gehad."

Frank: "Ik weet niet of het geluk was. Zo'n filmset is echt een bubbel. Iedereen maakt lange dagen op de set en ziet verder niemand. Alles was dicht en we waren alleen met elkaar. Na de film hebben we het derde seizoen nog gedraaid en in al die acht maanden zijn maar twee mensen naar huis gestuurd. Op tijd, zonder verdere uitbraak."

Elise: "En we werden voortdurend getest. Twee keer per week toch wel."

Bekijk de afbeeldingNetflix-succes

De film vloeit voort uit het succes van Undercover. Hoe verklaren jullie dat succes?

Elise: "Dat vind ik zo lastig. Ik kan alleen vanuit mezelf spreken. Ik hou gewoon echt van die personages. Ook met dit script dacht ik weer: 'ik heb zoveel zin om dit te spelen'. Ik denk dat je dat terugziet."

Frank: "Ik denk ook dat het fenomeen Netflix ons naar het Mies Bouwman-tijdperk heeft teruggeworpen. We gingen weer met zijn allen op hetzelfde moment naar iets kijken. Het werd een dagelijks gesprek bij de koffieautomaat. Meer dan de reguliere televisie dat heeft op dit moment".

Bij een normale tv-zender was de serie anders ontvangen denk je?

Frank: "Ja, misschien wel. Bij het eerste seizoen hoefde je niet een week te wachten op een nieuwe aflevering. Je kon het binnen afzienbare tijd helemaal zien en dat gebeurde massaal. In een week of drie werd het een hype en had iedereen het erover. Ik denk dat dat er zeker aan bij heeft gedragen, afgezien van de kwaliteit van de scripts en - laat ik onbescheiden zijn - wat we er zelf aan hebben toegevoegd. Ferry en Daniëlle zijn natuurlijk een fenomenaal stel om naar te kijken."

Publiekslievelingen

Wat maakt ze zo populair en geliefd?

Elise: "Waarom denk jij dat? Daar ben ik nou echt oprecht nieuwsgierig naar."

Omdat Daniëlle de softe kant van Ferry laat zien. De toon van de film verandert compleet wanneer ze met zijn tweeën zijn. Het wordt bijna een romkom. Boy meets girl next door. Een prille verliefdheid waarin niks menselijks ze vreemd is. De klik en het contrast tussen de goedgelovige, alledaagse Daniëlle en de meedogenloze Ferry is fascinerend.

Frank: "Het geheim zit in die twee kanten van Ferry. Een hele donkere en een hele zachte. Dat is wat mensen mooi vinden. Ik denk dat iedereen wel zoiets in zich heeft of daar iets van herkent, maar dat niet naar buiten kan of wil laten."

Dat is maar goed ook toch?

Frank: "Ik denk dat de serie en de film laten zien dat die hele criminele kant van Ferry verre van zaligmakend is. En dat het niks dan ellende en problemen oplevert. Dat vind ik ook wel het goede eraan."


Frank: "Alleen maar mensen in elkaar timmeren is ook niet leuk."


Welke kant vind je leuker om te spelen?

Frank: "Het is de tegenstelling die het interessant maakt. Alleen maar mensen in elkaar timmeren is ook niet leuk. Als ze thuis vragen wat ik ga doen, zeg ik echt met heel veel plezier dat ik iemand in elkaar moet slaan en er daarna nog twee afknal in het bos, maar die andere kant heb ik nog niet zo vaak gespeeld. Met Elise is dat sowieso een feestje dus je begrijpt dat ik graag naar mijn werk ga."

Bekijk de afbeeldingWanneer wisten jullie van de filmplannen?

Elise: "Tijdens het draaien van het tweede seizoen."

Frank: "De reacties op het hele eerste seizoen, maar ook op onze personages, waren zo overweldigend dat ze bij Netflix en het productiehuis dachten: 'hè, wacht eens even, hun beperkte aanwezigheid in het tweede seizoen kan wel eens verkeerd uitpakken'. Dat hadden ze goed gezien."

Chemie

Hoelang kennen jullie elkaar al?

Elise: "Oeh" [denkt hard na]

Frank: Sinds Hazes (theatermusical Hij Gelooft in Mij, red)

Elise: "Ja, we waren understudy van André en Rachel Hazes, dus wij hebben al een verleden als man en vrouw. Toen ik auditie voor Undercover deed, wist ik al dat Frank die rol zou spelen en dat voelde als thuiskomen."

Wat waarderen jullie in elkaar?

Elise: "Poehee. Heel veel. Jezus Christus."

Frank: "Wat is dit voor liefdesverklaring?"

Elise: "Ik ben ontzettend blij met Frank. Hij is echt mijn bloedgroep. Hoe we spelen, hoe we dingen aanvliegen. Dat niet dichtgetimmerd is hoe iets gespeeld moet worden. Dat we heel erg met elkaar meebewegen. Het gaat als vanzelf. En dat is lang niet altijd zo."

Frank: "Je moet blijven bewegen. Veel acteurs zijn vrij star van 'zo ga ik het doen'. Dat vind ik niet zo interessant. Zeker in film niet, want je kan toch knippen. Als je twee takes hetzelfde hebt gedaan, doe je de derde wat anders. Het mooie is dat Elise dan meegaat."


Frank: "Chemie is een reactie en dat is precies wat acteren is: reageren. Gek genoeg kunnen niet heel veel acteurs dat, maar wij kunnen het met elkaar."


Elise: "Het werkt heel aanstekelijk. Dat had ik heel sterk bij de opnames van het derde seizoen, maar daar mag ik niks over zeggen. Ik vind het leuk om te zien dat Frank anarchistisch te werk kan gaan. Dat hij soms hele andere dingen doet en dat hij daarin gevolgd wordt als het een goede afslag blijkt."

Bekijk de afbeeldingFrank: "Ik vind het ook een verademing dat Elise totaal vrij is van kapsones. Het gaat altijd over het verhaal, de scènes, niet over hoe ze overkomt of wat 'haar goede kant' is. We durven allebei lelijk te zijn. Liever niet, maar we durven het wel. We hebben er ontzettend veel plezier in en dat zie je terug. Veel mensen hebben het over chemie. Chemie is een reactie en dat is precies wat acteren is. Acteren is reageren. Gek genoeg kunnen niet heel veel acteurs dat, maar wij kunnen het in ieder geval met elkaar."

Is dat niet de kunst van acteren?

Elise: "Ja en nee, het heeft ook te maken met wie je voor je hebt. Je kan met heel veel wegkomen, maar het helpt enorm dat ik Frank waardeer als mens en collega en dat we dezelfde taal spreken."

Frank: "Zelfs nu. We zitten hier de hele dag interviews te geven, maar ik heb haar nog niks horen zeggen wat ik stom vind."

Elise: [schaterlacht]

Frank: "In jou zit geen greintje 'hoor mij eens praten' of 'ik ga me nu interessanter voordoen dan ik ben'. Jij bent meer van: 'wat leuk, ik ben op een camping. Hé, een vogeltje'."

Elise: [schaterlacht]


Frank Lammers: "Er werd zelfs een kermis voor ons gebouwd! Hoe leuk is dat joh! Wel zielig voor de kindjes die door het hek stonden te kijken."


Frank: "En ondertussen praten we over wat we leuk vinden. Over ons vak en dat we in een film mogen spelen. En dat hier een camper staat met onze hoofden erop en dat we op een camping interviews doen. En dat er gewoon een kermis voor ons werd gebouwd omdat Ferry en Daniëlle elkaar daar ontmoetten. Hoe leuk is dat joh! In coronatijd nog wel. Er stonden allemaal kindjes door het hek te kijken en die mochten er niet op. Heel zielig, maar wij mochten lekker wel. In een attractie die jij dan weer niet leuk vond."

Elise: "Je kon hem zachter zetten gelukkig."

Typetje

Daniëlle leent zich goed voor een van jouw typetjes. Hoe heb je er een echt personage van gemaakt?

Elise: "Met Daniëlle is te veel aan de hand. Haar hele verhaal maakt haar tot een mens van vlees en bloed. Toch probeer ik ook in typetjes altijd te zoeken naar waarachtigheid, hoe grotesk een personage ook is. Anders heeft het geen zin, want dan zit je te kijken naar iemand die gek aan het doen is. Samen met regisseuse Cecilia Verheyden (Frank: 'Een vrouw!!') was het in het eerste seizoen wel even zoeken naar de geloofwaardigheid. Het is een dunne lijn. Het moet niet te kolderiek worden. Daar moet je tussen balanceren."

Bekijk de afbeeldingVerjonging

De film speelt zich een jaar of vijftien vóór Undercover af. Wat moest er gebeuren om het er zo uit te laten zien?

Elise: "Een pruik en een te lage broek. Ik heb niks ingespoten of recht laten trekken. Ik dacht 'ze doen het er maar mee'".

Frank: "Forever young"

Elise: "I wish"


Elise: "Een pruik en een te lage broek. Ik heb niks ingespoten of recht laten trekken."


Frank: "Ik heb flink gewerkt, want ik was in een slechte conditie. In de kerstvakantie ging ik op Terschelling iedere dag een uur trainen op het strand. Mijn neef is personal trainer en begeleidde me via Facetime. Daarna ben ik gaan boksen en ook nog naar Thailand vertrokken voor een bootcamp. Crossfit. Thaiboksen. Toen ik terugkwam, was ik er helemaal klaar voor. En toen kwam corona. Ging het niet door. Ik voelde me als een topsporter voor wie de Olympische Spelen werden afgelast. Toen zakte de moed me wel even in de schoenen en heb ik het een beetje laten varen. Uiteindelijk ben ik bij PSV gaan trainen met een van hun trainers. Dat was natuurlijk stoer en tof om te doen. Verder heb ik gezichtsbehandelingen gehad. Allemaal keurig hoor, niks geen botox. En ineens ben je vijftien jaar jonger!"

Ferry's voorgeschiedenis is nog niet compleet. Wat is er nog te vertellen? Hoeveel rek zit er nog in de personages?

Frank: "Genoeg. Er zijn nog een heleboel jaren waarover verteld kan worden. Maar dat is niet aan ons. Ik vind het hartstikke leuk om te doen, dus mocht er nog wat verzonnen worden, bij dezen! Maar dan moeten mensen wel eerst weer gaan zeuren om meer Ferry."

Ferry is te zien bij Netflix. Lees ook onze recensie.

NieuwsFilm

meest populair