De film gaat over Han van Meegeren (gespeeld door Guy Pearce) een kunstschilder maar voornamelijk een meestervervalser. Een andere belangrijke is voor de Nederlandse verzetsheld Joop Piller weggelegd. Zijn dochter Micky is ontstemd over de wijze waarop haar vader en haar moeder worden opgevoerd.
Onjuist
Het meest verontwaardigd is Micky Piller, dochter van verzetsheld Joop Piller (die in 1998 overleed) over het beeld dat in de film The Last Vermeer van haar moeder Lies wordt geschetst. De makers suggereren dat zij tijdens de bezetting op aandringen van het verzet een affaire had met een Duitse officier. Dit klopt echter niet. Deze verdraaiing van de werkelijkheid zit de dochter dan ook enorm dwars.
''De werkelijkheid stak heel anders in elkaar'' begint de 70-jairge Micky Piller. ''Tijdens de oorlog zaten mijn ouders op de Veluwe om Joodse kinderen te laten onderduiken en daar bouwden ze een betrouwbaar netwerk op. Dat staat in schril contrast met wat er in deze film over mijn vader en moeder wordt beweerd. Het is te bizar voor woorden!''
Rol
Joop Piller is de man die Van Meegeren na de Tweede Wereldoorlog onderzocht. Was hij nou een landverrader die heulde met de Duitsers of een genie dat elk meesterwerk kon naschilderen? Het aandeel van Piller wordt in de film wordt echter merkwaardig aangedikt. Hij zou tijdens het proces tegen Van Meegeren als diens verdediger hebben opgetreden. ,
''In werkelijkheid was hij niet meer dan een getuige, die alleen op de eerste dag van het proces aan het woord kwam'' gaat zijn dochter verder. ''Hij vond Van Meegeren geen grote held, maar wel slim en vermakelijk''.
Contact
Micky Piller ondernam als gevolg hiervan actie. Toen zij kreeg te horen dat haar vader een belangrijke rol in de film zou spelen, maar dat niet veel zou kloppen, nam zij direct contact op met de producenten.
''Ik heb contact gehad met de advocaat van de regisseur. Hij beweert dat het de artistieke vrijheid van de makers is om dit verhaal op deze wijze te vertellen. Wat mij echter na het zien van de film enorm stoort, was dat aan het begin de tekst 'Based on a true story 'verschijnt. Daar klopt dus niets van...''
Vals
''De film zit namelijk vol met onjuistheden. Het openbaar standrechtelijk executeren van verraders is volgens mij nooit gebeurd. Dat een assistente in Washington een kleurenfoto van een Vermeer ontdekt, is onmogelijk. Voor kunstreproducties werden tot ver na de oorlog zwart-witfoto's gebruikt. Zo kan ik nog wel even doorgaan. De film bevat een verhaal dat ik ken, maar niet herken. Daarom laat ik van me horen, zodat Nederland weet dat het verhaal onwaar is''.
Na de oorlog kreeg Piller een Bronzen Kruis van de Nederlandse regering en de Britten maakten hem voor zijn verdiensten, onder meer voor het redden van vijfhonderd Britse soldaten na de mislukte operatie Market Garden, Member of the British Empire.