Zwartboek wint 3 Gouden Kalveren

Zwartboek is vanavond de grote winnaar geworden bij de uitreikingen van de Gouden Kalveren. De film van Paul Verhoeven won in de categorieën beste regie, beste actrice (Carice van Houten) en beste lange speelfilm. Alex van Warmerdams Ober, zes keer genomineerd, won in slechts twee gevallen: beste scenario en beste productiondesign.

De prijzen voor beste acteur en beste mannelijke bijrol waren voor respectievelijk Frank Lammers en Fedja van Huêt in Nachtrit. De beste vrouwelijke bijrol werd geleverd door Catherine ten Bruggencate in Ik Omhels Je Met Duizend Armen van de vorig jaar overleden Willem van de Sande Bakhuyzen, en die film won tevens de prijs voor beste sounddesign.

Beste lange documentaire en winnaar van de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek: Forever. Speciale Juryprijs: Ik Wil Nooit Beroemd Worden. Tiscali Publieksprijs: Knetter. Beste tv-drama: Escort. Beste muziek: Bolletjes Blues. Beste montage: Jungle Rudy, Kroniek Van Een Familie. Beste camerawerk: Constant, Avant Le Départ. Beste korte film: Meander. Beste korte documentaire: Photo Souvenir.



NieuwsFilm

meest populair