Fun Fact: Deze niet gemaakte Bondfilms van Timothy Dalton klinken heel gaaf

Fun Fact: Deze niet gemaakte Bondfilms van Timothy Dalton klinken heel gaaf

Door omstandigheden bleef het bij een paar vertolkingen...

Het is bekend dat Timothy Dalton was vastgelegd om James Bond te spelen tot ver in de jaren '90, maar door een juridische strijd waarin zijn contract afliep, besloot hij deze niet te verlengen en verliet de franchise na slechts 2 optredens in The Living Daylights (1987) en Licence To Kill (1989). Maar het had allemaal anders kunnen lopen.

Het idee was om een bewerking van het korte verhaal The Property Of A Lady (deels ook gebruikt in Octopussy) op te splitsen in nog eens 3 films met Dalton als 007. Deze zouden invloed uitoefenen op de rest van de serie én dan had hij nu in de Top-3 van meeste vertolkingen gestaan.

Hieronder staan plotsamenvattingen. Voor het volledige verhaal verwijzen we jullie graag door naar het aan te raden boek The Lost Adventures Of James Bond door Mark Edlitz. Een aantal van deze plotelementen hebben (hetzij een beetje aangepast) alsnog hun weg weten te vinden naar 1 van de 4 avonturen met Pierce Brosnan. Herkennen jullie welke?

Bond 17: Serious Version
Dit script draaide om allerlei rampen, veroorzaakt door op hol geslagen apparaten. Van een chemische fabriek in Schotland tot een kerncentrale in China. De schurk heette Sir Henry Ching en via een speciaal vervaardigde microchip was hij in staat de apparaten te saboteren.

Zijn doel was een conflict te creëren tussen het VK en China. Als handlanger had hij een robot die er haast menselijk uitzag. De eindconfrontatie speelde zich af in een onderwater commandocentrum en ging dan ook tussen Bond en deze robot en het verijdelen van een raketaanval op Shanghai, afgevuurd vanaf een Brits Marineschip.

Bond 17: Silly Version
Nadat bovenstaande niet doorging, was er ook een meer komische versie in de maak met een "Ik ben hier te oud voor"-benadering die prima had gepast bij Roger Moore. Denk hierbij aan situaties waarin Bond onhandig belt met een bomopruimingsrobot of deel moet nemen aan een rodeo die dient als dekmantel voor onderzoek naar een gestolen stealth-jager.

De schurk heette ditmaal Sir Henry Ferguson en in plaats van een microchip wilde hij London en Washington bombarderen met een geavanceerd vliegtuig welke in de climax een grappige rol speelde.

Bond 18: Reunion With Death
Terug naar de serieuze toon. Dit script focuste zich op een reis naar Tokio waar Bond, na de moord op Sir Robert Gray (de beste vriend van M), de activiteiten van industrieel en Yakuza-peetvader Yasuhiro Nakasone in de gaten moet houden. Diens dochter Michiko werd de Bondgirl.

Uiteindelijk draait alles om een complot om de markt in computerchips te veroveren. Hoewel de spion natuurlijk overwint, was het de bedoeling dat Michiko ging sterven, waardoor Bond voor het eerst sinds On Her Majesty's Secret Service (1969) weer eens rouwde om een geliefde.

Bond 19: Origin Story
Het laatste concept moest sowieso een oorsprongsverhaal worden. We ontmoeten een jonge Bond die een zorgeloze jeugd leidt met zijn tante en grootvader. Nadat grootvader overlijdt, gaat Bond bij de geheime dienst. Onder leiding van zijn mentor, agent Bart Trevor, krijgt hij zijn eerste opdracht om ene krijgsheer Generaal Kwang te ontvoeren en te doden.

Uiteindelijk verdient hij daarmee uiteraard de 00-status, erft het nummer van Trevor en als nieuwe 007 stuurt M hem vervolgens op zijn eerste officiële missie naar het eiland Crab Key om een mysterieuze man op te sporen die beter bekend staat als Dr. No. Cue reset!

Het is duidelijk dat dit concept dus al heel lang op de agenda stond, maar pas in 2006 met Casino Royale (Daniel Craigs debuut) werd uitgevoerd. En het is nog steeds mogelijk dat de vetgedrukte regel het einde van (wanneer verschijnt die nou eindelijk?) No Time To Die gaat worden...

NieuwsFilm

meest populair