Legendarische cameraman Roger Deakins (Blade Runner 2049, 1917) is nu een ridder

Legendarische cameraman Roger Deakins (Blade Runner 2049, 1917) is nu een ridder

Na 15 Oscarnominaties (en twee gewonnen beeldjes) krijgt Deakins de hoogste Britse onderscheiding.

De legendarische cameraman Roger Deakins is geridderd voor zijn verdiensten in de filmindustrie tijdens de jaarlijkse zogenaamde New Year Honours in Groot-Brittannië.

De 71-jarige Deakins was in zijn carrière verantwoordelijk voor het camerawerk van o.a. The Shawshank Redemption, No Country for Old Men, Prisoners, Sicario, Skyfall, Blade Runner 2049 en 1917. Voor die laatste twee titels won hij de Oscar (na 13 keer eerder te zijn genomineerd!).

Toen hij zijn eerste Oscar won 2018 liet hij weten dat het geheim van zijn succes simpelweg zijn liefde voor het vak is. In 2013 werd hij door het Britse koninklijk huis al onderscheiden met een CBE, maar nu is hij daadwerkelijk geridderd.

De aanhouder wint
Sir Roger, zoals hij nu genoemd mag worden, werd in zijn jeugd afgewezen door de Britse National Film School omdat zijn fotografie niet 'filmisch' genoeg was. Toen hij later wel werd toegelaten en afstudeerde, begon hij zijn loopbaan als cameraman van documentaires, wat vervolgd werd door muzikale projecten en uiteindelijk films.

Het vaakst werkte Deakins samen met de gebroeders Coen: hij filmde wel 11 films voor het Oscar-winnende duo.

NieuwsFilm

meest populair