Het absurde filmjaar in 11 hoogte- en dieptepunten

Het absurde filmjaar in 11 hoogte- en dieptepunten

Een snel overzicht van het "rampjaar" voor ook de filmwereld.

Het jaar 2020 staat met name in het teken van de coronacrisis, met veel uitstel, de bioscopen-lockdowns en meer. Hieronder de elf meest opvallende berichten van het jaar.

Parasite wint Oscar Beste Film

Begin dit jaar was alles nog normaal. De bioscopen waren open en we keken uit naar een nieuwe filmzomer. Op 9 februari verraste de Zuid-Koreaanse film Parasite van Bong Joon-ho met de winst van de Oscar voor Beste film en nog drie beeldjes. Het bleek de eerste niet Engelstalige film die de belangrijkste Oscar won.



No Time to Die wordt flink uitgesteld

De uitbraak van het coronavirus zorgde als snel voor discussies over het verschijnen van grote bioscoopfilms. Begin maart werd duidelijk dat No Time to Die met zeven maanden werd uitgesteld. Vele titels volgden en producties van andere films gingen on-hold. Uiteindelijk werd de 25e Bond-film nog een keer uitgesteld naar april 2021.



Tom Cruise maakt film in de ruimte opnemen

Dit jaar werd bekend dat acteur Tom Cruise en regisseur Doug Liman een film in de ruimte op gaan nemen, in samenwerking met NASA en SpaceX. En dit is uiteraard een nieuwe unieke situatie. In oktober 2021 zou de missie moeten aanvangen.


Grote Warner Bros.-films in 2021 ook op HBO Max

Warner Bros. maakte weinig vrienden door nog redelijk recent te onthullen dat al zijn grote bioscoopfilms in 2021 ook gelijk op HBO Max verschijnen. Filmmakers, partners en het publiek waren verdeeld over het nieuws. De keuze van Warner Bros. past in de zoektocht naar een nieuw distributiemodel.



The Snyder Cut officieel

Ook groot en onverwacht nieuws was dat The Snyder Cut van Justice League daadwerkelijk gaat verschijnen. De bioscoopversie wordt compleet aangepast met heel veel nieuwe beelden, een ander verhaal en ook enkele compleet nieuwe scènes. De nieuwe Justice League wordt een soort van miniserie op HBO Max en verschijnt in maart 2021.



Bioscopen in lockdown

Na het uitstel van vele grote bioscoopfilms gingen ook de bioscopen op slot om de verspreiding van het coronavirus te gaan. De bioscopen-lockdown duurde vele weken en daarna mocht maar een beperkt aantal mensen in de zaal plaatsnemen per voorstelling. Op dit moment zitten de bioscopen opnieuw op slot.


Disney+: Premier Access voor Mulan

Disney+ lanceerde in november 2019 en er kwam niet zo heel veel unieke content beschikbaar, al werden wel de films Artemis Fowl, The One and Only Ivan en Hamilton direct op Disney+ gezet. Met name Hamilton bleek een groot succes. Via de betaalfunctie Premier Access / VIP-toegang verscheen Mulan op Disney+.



Chadwick Boseman overleden

In 2020 stierven weer heel wat bekende namen uit de filmwereld, waaronder Black Panther-acteur Chadwick Boseman op slechts 43 jarige leeftijd. Er overleden in 2020 meer bekende namen, met onder meer Kirk Douglas, Joel Schumacher en Sean Connery. Een totaaloverzicht volgt.



Tenet is de enige zomerblockbuster

Bijna alle films die vanaf maart in 2020 in de bioscoop zouden moeten verschijnen zijn uitgesteld naar 2021 of verplaatst naar streaming of video on demand. Tenet bleek de enige zomerblockbuster in 2020 en presteerde verhoudingsgewijs nog redelijk, maar was uiteraard niet de kaskraker die het had kunnen zijn.



Multiversums in DC en Marvel-films

In 2020 werd duidelijk dat de grote filmfranchises Marvel Cinematic Universe en DC Extended Universe allebei het Multiversum induiken. Het meest opvallende deel aan het nieuws is dat er personages uit flink oudere films gebruikt gaan worden. Zo zien we de Batman van Michael Keaton in The Flash (2022) en heel wat Marvel-figuren uit de eerdere Spider-Man films sinds 2002 in Spider-Man 3 (2021).


Nieuwe Star Wars-film door Patty Jenkins

En deze maand werd duidelijk dat de volgende Star Wars-film de titel Star Wars: Rogue Squadron krijgt en gemaakt gaat worden door Wonder Woman 1984-regisseur Patty Jenkins. De film verschijnt in december 2023.



NieuwsFilm

meest populair