De zes James Bond-acteurs en waarom ze met de rol stopten

De zes James Bond-acteurs en waarom ze met de rol stopten

Weet jij waarom Sean Connery stopte als James Bond?

De rol van James Bond is een van de meest iconische die er zijn in de filmwereld. Elke paar jaar krijgen we een heel nieuwe acteur in de rol en probeert de franchise zich opnieuw uit te vinden.

Komend jaar is het de beurt aan acteur Daniel Craig om afscheid te nemen van 007. Hij doet dat met de film No Time to Die en gaat zich dan volledig wijden aan nieuw werk. Maar waarom vertrokken de acteurs die we tot nu toe zagen gaan als James Bond? We zetten de redenen voor hun vertrek op een rij.

Sean Connery: Connery blijft voor velen de belichaming van James Bond. Hij was de eerste acteur die de rol speelde, tegen de scepsis van onder meer bedenker Ian Fleming in. Het was echter een goede keuze. Maar voor Connery vormde de rol van 007 ook een tegenslag. Hij vertelde in interviews over gemiste kansen in zijn carrière, de grote druk van het publiek en de beperkingen van de rol. Tegen de tijd dat hij ging, waren zijn verhoudingen met de producenten ook minder goed dan eerst.

George Lazenby: Hij speelde de rol maar een keer. Dat kwam mede door het publiek dat worstelde met de acceptatie van een nieuwe acteur als hun favoriete personage. Lazenby gaf in interviews toe dat hij ook meer verwacht had van zijn debuut als James Bond, en castleden gaven aan veel ruzie gemaakt te hebben met Lazenby. Die vertrok dus al vrij snel.

Roger Moore: Moore werd al vanaf het begin overwogen voor de rol van James Bond. na het vertrek van Connery, het experiment met Lazenby en de eenmalige terugkeer van Connery, werd het Moore. Hij speelde 12 jaar de rol van Bond en deed dat in totaal zevenmaal. Maar zijn leeftijd werd op een gegeven moment problematisch. Hij kon niet meer mee met de veeleisende rol en Moore zei later dat hij eigenlijk had moeten stoppen bij zijn zesde film.

Timothy Dalton: Dalton was een heel andere Bond. Hij was minder lichtvaardig, en volgde de boeken van Ian Fleming meer in stijl en toon. In de jaren negentig was er heel wat gedoe rond de filmrechten op de Bond-franchise en liep het contract van Dalton af. Hoewel hij terug wilde keren, kwam zijn visie niet overeen met die van producent Barbara Broccoli en stapte hij op.

Pierce Brosnan: Brosnan was een van de eerste keuzes voor de producenten om Roger Moore op te volgen. Uiteindelijk was het in 1995 zover, en kregen we wat meer moderne en frisse films te zien. Maar uiteindelijk omarmden de Brosnan-films de sulligheid van James Bond net iets te veel. Er werd wel onderhandeld voor een vijfde film met Brosnan, maar de producenten besloten de franchise te rebooten.

Daniel Craig: Van Craig weten we al langer dat hij eigenlijk wel klaar was met de rol van James Bond, nog voordat hij tekende voor No Time to Die. Hij sprak de legendarische woorden dat hij liever zijn polsen zou doorsnijden dan terugkeren als James Bond. Maar toch doet hij het nog eenmaal!

NieuwsFilm

meest populair