Gaan bioscopen straks ten onder aan streamingdiensten?

Gaan bioscopen straks ten onder aan streamingdiensten?

Onze filmtoekomst wordt mogelijk, mede aangewakkerd door de coronapandemie, totaal anders.

Is een bioscoopbezoek straks verleden tijd? Filmliefhebbers maken zich zorgen nu grote Hollywoodstudio's steeds meer rommelen met het traditionele distributiemodel vanwege de coronacrisis. Worden streamingdiensten straks de hoofdmotor van de filmindustrie?

Bekijk de afbeelding
Dit jaar kwamen voor de bioscoopwereld twee ongelukkige elementen samen: de coronapandemie, waardoor veel bioscopen hun deuren moesten sluiten en nu altijd nog dicht zijn of slechts op beperkte capaciteit draaien, en de verdere opkomst van streamingdiensten. Die laatste ontwikkeling werd ook nog eens versterkt doordat de coronacrisis de aantrekkingskracht van de verschillende streamingaanbieders alleen maar heeft vergroot.

Booming business
Streaming is hot. Jarenlang was Netflix de absolute marktleider, maar inmiddels zijn concurrerende diensten als paddenstoelen uit de grond geschoten. Veel filmstudio's hebben tegenwoordig een eigen streamingdienst. Denk aan Disney Plus en HBO Max van WarnerMedia. De studio's hebben door dat er geld te verdienen valt met streaming en dat is aan alles te merken.

Disney kondigde eerder dit jaar al aan - vanwege het ongekende succes van Disney Plus (het bedrijf haalde, mede door de coronacrisis, zijn groeitargets veel eerder dan verwacht) - zijn focus naar streaming te zullen verschuiven. Warner Bros. kondigde deze week aan komend jaar al zijn grote titels in de Verenigde Staten gelijktijdig in de bioscoop en op HBO Max uit te zullen brengen.


Bekijk de afbeelding
Bioscopenketens onrustig
Bioscoopketens reageerden niet bepaald positief op dat besluit van de filmstudio. De bioscopen hebben het door de coronapandemie al ontzettend zwaar en sommige dreigen de crisis zelfs niet te overleven.

Zij hebben een stabiel aanbod van films nodig om bezoekers te trekken, en door deze zet van Warner Bros. wordt dat waarschijnlijk moeilijker (consumenten kunnen er immers ook voor kiezen om een nieuwe blockbuster thuis op de bank te kijken). En mocht dit een succes zijn, dan is de toekomst weinig positief voor de cinemawereld.

Levert streaming meer op?
Dat is eigenlijk nog maar de vraag. Het voordeel van een streamingrelease is dat een studio niets van de omzet hoeft te delen met bioscoopketens en (lokale) distributeurs. Mogelijk zijn de marketingkosten ook stukken lager, omdat een promotiecampagne van online content vaak korter is en grotendeels online plaatsvindt.

Aanbieders hopen met het uitbrengen van grote titels ongetwijfeld ook een hoop nieuwe abonnees aan te trekken; maar die groei houdt op een gegeven moment op, zeker omdat het nog maar de vraag is of veel huishoudens zin of de middelen hebben om iedere maand voor meerdere streamingdiensten te betalen.


Bekijk de afbeelding
Daartegenover staat een release in de bioscoop een bewezen goudmijn kan zijn. Bij blockbusters rinkelen de kassa's vaak behoorlijk en houden studio's onder de streep ook de nodige miljoenen over. Wel moeten zij over ieder verkocht bioscoopkaartje zo'n 50% afstaan aan bioscopen en distributeurs. Desondanks zullen filmstudio's voorlopig gebaat zijn bij het voortbestaan van de bioscopen.

Bioscopen blijven bestaan
Hoewel een bioscooploze wereld absoluut niet aan de orde lijkt, gaan streamingdiensten wel aan terrein winnen in de nabije toekomst. Vooralsnog zijn echter niet alle streamingdiensten in elk land beschikbaar.

Netflix heeft het grootste verspreidingsgebied; gevolgd door Disney Plus. HBO Max - wat toch wel een grote concurrent moet worden van die andere twee platformen - is op dit moment alleen nog maar in de Verenigde Staten actief; al staat er voor volgend jaar wel een verdere uitrol in een aantal landen gepland.

Veel mensen - en zeker filmliefhebbers - zullen waarde hechten aan een bioscoopbezoek. Een bezoek aan de bioscoop blijft voor velen toch ook een sociaal uitje. Met je vrienden naar de nieuwste actiefilm, met een date naar een slechte romkom (zoals Wonder Woman-regisseuse Patty Jenkins onlangs zei), met medefilmliefhebbers naar een arthouseprent om vervolgens uren na te praten...

Wat dat betreft is het te hopen dat de bioscoopsector deze crisis gaat overleven en dat er richting toekomst een goede balans bestaat tussen bioscoop- en streamingreleases.

NieuwsFilm

meest populair