De meest interessante documentaires voor 2021 op een rij

De meest interessante documentaires voor 2021 op een rij

2021 brengt ook veel mooie docu's!

2021 is natuurlijk ook een jaar vol toffe documentaires. We hebben de meest interessante aankomende titels voor je op een rij gezet. Check ze hieronder!

MLK/FBI (januari)
Bekijk de afbeeldingRegie: Samuel D. Pollard | Cast: James Comey, Beverly Gage, Martin Luther King
Regisseur Sam Pollard toont in zijn documentaire Martin Luther King vs. The FBI hoe de vreedzame voorvechter van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging Martin Luther King Jr, kort na zijn beroemde 'I have a dream' speech door de FBI werd aangemerkt als gevaar voor de toekomst van Amerika. Met behulp van vrijgegeven geheime staatsdocumenten en geïnspireerd op het werk van historicus en Pulitzerprijs winnaar David J. Garrow laat de documentaire zien hoe de FBI onder leiding van J. Edgar Hoover, een heksenjacht opende op King, waarbij hij constant in de gaten werd gehouden en lastiggevallen door de Amerikaanse regering.

Yab Yum (januari)
Bekijk de afbeeldingRegie: Anna van 't Hek
'Yab Yum' vertelt het verhaal van 's werelds meest legendarische bordeel dat gedoemd was ten onder te gaan. Meer dan tien jaar geleden werd Yab Yum gedwongen haar deuren te sluiten, nadat de exclusieve club werd overgenomen door het criminele circuit. De mensen die ooit de harde kern van de club vormden, kijken nu met een nostalgische blik terug op deze iconische jaren. Levendig vertellen ze hun verhalen - zowel extravagant als pijnlijk - en nemen ze ons mee terug naar de plek waar alles kon wat God verboden heeft.

100UP (januari)
Bekijk de afbeeldingRegie: Heddy Honigmann
In '100UP' ontmoet regisseur Heddy Honigmann een kleurrijke verzameling 100-plussers uit verschillende delen van de wereld. Ze hebben al meer dan een eeuw geleefd en waren getuige van grote historische gebeurtenissen, maar in plaats van in het verleden te blijven hangen, kijken ze vooruit. Met de klok die onverbiddelijk doortikt, houden deze honderdjarigen vast aan het leven, stellen nieuwe doelen met een joie de vivre, en weigeren toe te geven aan het verval van hun lichamen. De tijd is zowel hun vijand als hun vriend. Ze hebben ziekten overwonnen, partners verloren en sommigen overleefden zelfs hun eigen kinderen. Toch zijn deze actieve, nieuwsgierige en creatieve 100-plussers verbazingwekkend goed in het starten van elke nieuwe dag.

State Funeral (maart)
Bekijk de afbeeldingRegie: Sergei Loznitsa | Cast: Joseph Stalin, Nikita Khrushchev, Lavrenti Beria, Vyacheslav Molotov
Van de bombastische bekendmaking van zijn overlijden door omroepers, in kranten en op aanplakbiljetten, via de eindeloze stoet rouwende mensen die hun 'rode tsaar' snikkend een laatste eer komen bewijzen, tot de ceremoniële bijzetting in het mausoleum: vier dagen lang wordt elke fase van de plechtigheden rond de begrafenis van Jozef Stalin in maart 1953 geobserveerd.

Das geheime Leben der Bäume (maart)
Bekijk de afbeeldingRegie: Jörg Adolph, Jan Haft | Cast: Peter Wohlleben, Achim Bogdahn, Markus Lanz, Hubertus Meyer-Burckhardt
Kunnen bomen met elkaar communiceren? Hebben ze een geheugen en een sociaal leven? Boswachter en bestsellerauteur Peter Wohlleben onderzoekt deze vragen en geeft een kijkje in de verborgen wereld van de bossen.

#AnneFrank - Parallel Stories (april)
Bekijk de afbeeldingRegie: Sabina Fedeli, Sabina Fedeli | Cast: Helen Mirren, Anne Frank
In 'Anne Frank: Parallel Stories' vertellen vijf vrouwen hun levensverhaal. Zij werden als meisjes, net als Anne Frank, gedeporteerd naar concentratiekampen, maar zij overleefden de Holocaust wel. Hun verleden loopt deels parallel aan dat van Anne Frank en schetst een beeld van hoe anders Annes leven had kunnen verlopen.

The Beatles: Get Back (augustus)
Bekijk de afbeeldingRegie: Peter Jackson | Cast: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr
Deze documentaire toont de warmte, kameraadschap en humor bij het maken van het studioalbum 'Let It Be' van de legendarische band The Beatles en hun laatste live-concert als een groep, het iconische optreden op het dak op de Londense Savile Row. Geen enkele band heeft zoveel impact op de wereld gehad als hen. 'The Beatles: Get Back' is een plaats op de eerste rij voor de interne werking van deze geniale makers op een baanbrekend moment in de muziekgeschiedenis, met gerestaureerde beelden die eruit zien alsof ze gisteren zijn opgenomen.

Zappa (2021)
Bekijk de afbeeldingRegie: Alex Winter | Cast: Frank Zappa, Steve Vai, Pamela Des Barres, Gail Zappa
Frank Zappa was een Amerikaanse zanger en componist, die behoorlijk onconventionele muziek maakte. Hij publiceerde meer dan zestig albums, gedurende de dertig jaar dat zijn carrière in beslag nam. In 1993 overleed hij. Deze documentaire kijkt naar het behoorlijk roerige leven van de muzikant.

NieuwsFilm

meest populair