Waarom Laurence Fishburne hoofdrollen afsloeg in 'Pulp Fiction' én 'Do the Right Thing'

Waarom Laurence Fishburne hoofdrollen afsloeg in 'Pulp Fiction' én 'Do the Right Thing'

Twee iconische rollen waar de acteur geen interesse in had.

Laurence Fishburne liet recentelijk nog weten niet terug te keren voor de vierde Matrix-film. Fishburne speelde natuurlijk Morpheus in de originele Matrix-trilogie, waarschijnlijk wel zijn bekendste en meest iconische rol. Toch had het niet veel gescheeld of Fishburne had nog twee iconische filmpersonages kunnen spelen, maar beide rollen sloeg hij af.

Het gaat hier namelijk om de rol van Jules Winnfield in Pulp Fiction en die van Radio Raheem in Do the Right Thing. In een recent interview liet de acteur zich erover uit: ''Ik sloeg het aanbod van Quentin af. In mijn ogen werd er iets te onverschillig en los omgesprongen met heroïne waardoor het leek alsof drugsgebruik werd gepromoot''.

Het verhaal
De nu 59-jarige acteur vond het allemaal te ver gaan: ''Ik ben niet enkel en alleen geïnteresseerd in mijn personage, maar in de hele boodschap van de film. Met het personage was niks mis, het is een geweldig personage en Samuel steelt de show. Hij maakt de film. Het heroïnegebruik en de scène met de adrenaline-injectie stootten mij echter af''.

Ook had Fishburne moeite met de scene waarin Marcellus Wallace (gespeeld door Ving Rhames) verkracht wordt door twee blanke mannen. Toch heeft deze scène wel een positief impact gehad volgens de acteur: ''Ving vertelde me dat veel mannen hem dankbaar zijn omdat hij getoond heeft dat verkracht worden als man je mannelijkheid niet aantast. Daar had ik nog niet bij stilgestaan''.

Do the Right Thing
Voor Spike Lee's Do the Right Thing kreeg Fishburne de rol van Radio Raheem aangeboden, maar ook deze liet hij links liggen. Hij vond het namelijk niet logisch dat de zwarte gemeenschap zijn woede afreageert op Sals pizzeria na de dood van Radio Raheem, die uiteindelijk werd vertolkt door Bill Nunn.

''Als je al generaties lang een zaak hebt in een Afro-Amerikaanse gemeenschap maar niet van Afro-Amerikaanse afkomst bent, word je toch een deel van de familie en geniet je van die bescherming. Ondanks de rellen en de etnische spanningen die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden, leek het mij een beetje onoprecht dat de pizzeria in brand werd gestoken en bijvoorbeeld niet de Zuid-Koreaanse kruidenierszaak. Vandaar dus''.

NieuwsFilm

meest populair