Deel van de reden waarom Avatar 2 zo lang op zich laat wachten, komt doordat Cameron zijn plannen steeds groter heeft gemaakt. Hij wil dat het publiek straks in 2009 weer naar de bioscopen kan en dan weer van zijn stoelen geblazen wordt. En hij moest heel nieuwe technologie laten ontwikkelen om de oceaan realistisch weer te geven.
Echt onderwater
Waar bij Aquaman grotendeels gedaan werd alsof scènes onderwater opgenomen werden, doet Cameron dat echt. Een groot deel van zijn film speelt zich ook daadwerkelijk af in de diepe oceanen van de planeet Pandora. En de meeste beelden die we van de set zagen, laat castleden in motion-capture pakken zien, terwijl ze in watertanks op de set in Nieuw-Zeeland zitten.
Die beelden laten ook zien wat Cameron allemaal moet doen om overtuigend op te nemen en dat heeft Screen Rant eens op een rij gezet. Het levert een fijn overzicht op.
Het wateroppervlak
De grootste worsteling zat volgens Screen Rant in het wateroppervlak. Tijdens het opnemen werden daarom drijvende balletjes op de watertanks gelegd. Op die manier kon het licht op een goede manier gebruikt worden. Het probleem van onderwater opnemen is namelijk vooral dat het licht op een heel andere manier reflecteert dan buiten het water.
Verder zijn de motion-capture kostuums ongeveer hetzelfde als boven water. Interessant is ook dat je op bepaalde beelden van de set kon zien dat castleden op een soort apparaat zitten onderwater. Zo neemt men scènes op waarin de personages onderwater voortbewegen.
Waar Cameron naar streeft is duidelijk. Voor Aquaman was het volgens hem nog te duidelijk dat lichamen niet zo bewegen onderwater. Dat is bij Avatar 2 we anders en een stuk echter. Dat zal ook meteen een van de meest fascinerende onderdelen worden van Avatar 2 straks.
In december 2021 in de bioscoop!