Ondanks het feit dat Moore de film niet heeft geregisseerd, trad hij wel op als executive producer. Zijn collega en vriend, Jeff Gibbs, maakte de film. De twee werkten al eerder samen aan Bowling for Columbine en Fahrenheit 9/11.
De film
In Planet of the Humans gaat Gibbs op onderzoek uit, om erachter te komen dat groene energiebronnen zoals wind- en zonne-energie helemaal geen duurzame oplossingen zijn. Zo zouden ze onvoldoende goed werken en de materialen die ervoor nodig zijn vervaardigd worden met behulp van fossiele brandstoffen.
Gibbs zegt ook dat er door de overbevolking veel meer energie nodig is dan die groene energiebronnen dat kunnen opwekken. Hoe dit probleem aangepakt kan worden vertelt hij echter niet.
Kritiek
De film, die op Moore's YouTube-kanaal te zien is, werd binnen enkele dagen al miljoenen keren bekeken, maar niet iedereen is er een grote fan van. Vele klimaatactivisten zijn het er niet mee eens en ook bekendheden zoals documentairemaker Josh Fox, regisseur Michael Mann en auteur Naomi Klein vinden de film misleidend.
Zo zei Klein: ''In de Verenigde Staten zijn mensen nog niet echt vertrouwd met duurzame energie en daarom is het gemakkelijk om hen met deze film op verkeerde ideeën te brengen. De film bevat namelijk veel wetenschappelijke onjuistheden en het is erg om te zien hoeveel schade dit kan aanrichten''.
Antwoord
In het onderstaande filmpje is te zien hoe Moore op de kritiek reageert.
Ook coproducent Ozzie Zehner bijt van zich af: ''De huidige klimaatbeweging zal zich als laatste achter de film scharen. Zij zullen natuurlijk blijven beweren dat zonnecellen en windturbines beter worden, efficiënter en goedkoper. Maar dat doet er niet toe, het is namelijk bewezen dat je fossiele brandstoffen nodig hebt om ze te vervaardigen. We staan er nu echt niet beter voor. We staan er zelfs veel slechter voor dan dertig jaar geleden''
De film is hier te zien