Wereldwijd zit de filmwereld met de handen in het haar

Wereldwijd zit de filmwereld met de handen in het haar

Bioscopen dicht, bioscopen open... Het gaat nog lang duren

Er zijn op dit moment uiteraard grotere zorgen dan het openen van de bioscoopzalen, maar voor filmliefhebbers zou het fijn zijn als ze weer veilig in de bioscoopstoel plaats te kunnen nemen. Wereldwijd zijn er nu verschillende ontwikkelingen.

China
In China wordt verwacht dat de filmindustrie in 2020 een verlies gaat lijden van 4,2 miljoen euro. Bijna het complete eerste half jaar blijven de zalen gesloten. In juni gaan deze echter weer open. Dat heeft de secretaris-generaal van het gemeentebestuur van Peking woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Daarnaast gaat de overheid de filmindustrie helpen met een steunbeleid.

Verenigde Staten
De bioscopen in de Verenigde Staten gaan her en der snel open, maar de staat Californië - daar waar Hollywood is gevestigd - is niet van plan de zalen weer open te stellen. Gouverneur Gavin Newsom gaf aan dat het "maanden, geen weken" gaat duren voordat het wel kan. In staten als Texas en Georgia mogen bioscopen wel weer snel open.

Overige landen
In Europese landen worden de maatregelen komende periode afgebouwd. In Duitsland lijken bioscopen al na 6 mei onder voorwaarden weer open te kunnen. In Spanje gebeurt dat vanaf eind mei en in Frankrijk blijven de zalen tot midden juli dicht. In België is er bij de bioscopen de hoop dat deze nog voor de zomervakantie open kunnen.

En dan Nederland
De bioscopen in Nederland gaan mogelijk vanaf 20 mei of 1 juni weer mondjesmaat openen. Net als in andere landen gaat dat wel met heel wat aanpassingen in de zaal en daarbuiten.

De kans dat Tenet de eerste post-corona bioscoopfilm wordt lijkt aanwezig, maar het lijkt er eerder op dat het Wonder Woman 1984 wordt. Wat denk jij?



NieuwsFilm

meest populair