De strijd over de rechten van 'Friday the 13th' is bijna voorbij

De strijd over de rechten van 'Friday the 13th' is bijna voorbij

Waarschijnlijk wordt de kwestie eindelijk afgerond voor juni 2020.

De Friday the 13th franchise begon in 1980 met het gelijknamige origineel en er volgden nog vele sequels. De kwaliteit varieerde van erg goed tot zeer matig. Inmiddels is het alweer tien jaar geleden dat we Jason Voorhees in de bioscoop zagen, in de reboot, die niet het beoogde effect had. Daarna bleef het - ondanks geruchten - lang stil.

De reden hiervoor is toe te schrijven aan twee mannen die bij het origineel betrokken waren. De reeks behoorde eerst toe aan Paramount Pictures, maar na de teleurstellende opbrengst van Jason Takes Manhattan werden de rechten verkocht aan New Line Cinema. De sequels werden er daar niet beter op, maar met Freddy vs. Jason maakten ze wel een lang gekoesterde horrorwens waar.

Rechtszaken
De problemen begonnen gek genoeg pas toen men in 2009 bezig was met de reboot. De twee mannen die aan de basis van het origineel stonden, konden niet langer door een deur met elkaar. Sean S. Cunningham (regisseur en producent) en Victor Miller (schrijver) spanden rechtszaken tegen elkaar aan, omdat ze beiden vonden dat zij het enige recht op de horrorreeks hadden. Een rechter gaf Miller gelijk, maar alleen over de film uit 1980. De rest bleef onduidelijk.

Gelukkig lijkt er nu licht aan het einde van de tunnel. Advocaat Larry Zerner gaf via onderstaande tweet een update over de zaak. Hij verwacht rond juni 2020 een uitspraak. Een grappig feitje is dat Zerner niet alleen een copyright-advocaat is, maar ook de hoofdrolspeler van... Friday the 13th: Part III! Juni zal helaas te laat zijn voor vrijdag 13 november 2020, maar 13 augustus 2021 moet haalbaar zijn!



NieuwsFilm

meest populair