7 Miljoen extra voor artistieke film

De filmwereld krijgt vanaf 2007 meer te besteden. Staatssecretaris Medy van der Laan (Cultuur) stelt 7,5 miljoen euro extra beschikbaar, zo liet zij vrijdag weten. Het totale budget voor de Nederlandse speelfilm komt hiermee op ruim 40 miljoen euro per jaar.

Van der Laan wil zich inzetten voor ,,eigenzinnige films, omdat deze niet alleen bedoeld zijn voor het Nederlandse publiek, maar ook voor internationaal succes''. Deze tak heeft volgens de staatssecretaris een nieuwe impuls nodig.

Van der Laan heeft ook plannen voor de vorming van een filminstituut om de filmsector verder te professionaliseren. Het instituut moet ,,het kloppend hart'' van de sector worden en een (inter)nationale ontmoetingsplek.

De staatssecretaris bepaalde daarnaast dat de subsidie per film niet langer gebonden is aan een bepaald maximum. Filmproducenten moeten wel aan strengere eisen voldoen om in aanmerking te komen voor financiële bijdragen. Een deel van het budget voor speelfilms wordt neergelegd bij speciale adviseurs, om ,,tot scherpere keuzes te komen en talentvolle filmmakers een kans te geven een oeuvre op te bouwen''



NieuwsFilm

meest populair