Tigers on Tour

Het IFFR in beeld.

[header]Tigers on Tour![/header]Het International Film Festival Rotterdam begint de lente goed door filmkijkers zoals gebruikelijk de kans te geven nog wat juweeltjes van het afgelopen festival te gaan zien in een nabijgelegen filmtheater. In samenwerking met de Volkskrant en de VPRO draaien vanaf 25 maart tot half juli maar liefst drie hoofdfilms en twee korte films in filmhuizen van Maastricht tot Groningen.

Het is een beproefd recept van het IFFR om vlak na het festival enkele winnaars van de Tiger Awards in het hele land te vertonen. Naast wat publiciteit voor het festival zelf is het ook een blijk van waardering voor de films die een award in de wacht hebben gesleept. Die VPRO Tiger Awards vormen ieder jaar het competitiegedeelte van het IFFR waarmee het festival jong talent wil belonen. Uit veertien competitiefilms van makers die hooguit één eerdere film hebben gemaakt, honoreert een jury drie films met een award. Naast de geldprijs van tienduizend euro worden de drie winnende films uitgezonden op de VPRO.

Tijdens de afgelopen 35ste editie van het IFFR wonnen Old Joy, Walking on the Wild Side en La Perrera een Tiger Award. La Perrera wordt echter niet in de Tiger Tour vertoond, maar is vervangen door het bejubelde Look Both Ways, die in de lijst publieksfavorieten het hoogste scoorde van alle vijf films uit deze Tigers on Tour. Naast de drie hoofdfilms worden in de geselecteerde filmhuizen namelijk ook de twee Britse animatiefilms Rabbit en Who I am and What I Want vertoond die in de competitie voor beste korte film in de prijzen vielen.

De drie hoofdfilms zijn alle zeer toegankelijk en geven een goede doorsnede van het IFFR dat dit jaar weinig uitgesproken verassingen kende. Het 35ste festival werd gekenmerkt door een betrekkelijk constante kwaliteit van redelijk goede films, die soepeltjes tot je konden worden genomen zonder dat het schuurde of echt prikkelde. Zo is Old Joy een contemplatieve, tamelijk korte film over de alledaagse problemen van twee Amerikaanse eind-dertigers, waarin mooie beelden en spaarzame dialogen de kijker de rust geven om zelf een oordeel over hun levensvragen te vormen.

Een stapje confronterender is Walking on the Wild Side, waarin debuterend regisseur Han Jie een realistisch beeld schetst van drie jongeren die een Chinese mijnwerkersstad ontvluchten, maar daarbuiten dezelfde verveling, armoede en geweld vinden, wat hun vriendschap sterk onder druk zet. Look Both Ways is ten slotte een intelligent debuut, waarin we zien hoe enkele levens elkaar in een lang weekeinde kruisen. Rouw, hoop en liefde worden op een zeer originele wijze samengevlochten, waarvoor deze Australische film al enkele belangrijke prijzen heeft gewonnen. Het IFFR brengt met deze drie films weliswaar een toegankelijke selectie, maar zeer zeker een die de moeite waard is.

Een overzicht van de locaties en aanvangstijden van de Tigers on Tour is te vinden op de speciale Tigers on Tour webpagina van het International Film Festival Rotterdam



NieuwsFilm

meest populair