De grootste Fanboy-films! [deel 1]

De grootste Fanboy-films! [deel 1]

Deze films zijn voor vele liefhebbers maar moeilijk objectief te beoordelen.

Verleden week keken we naar 25 heel slechtste films en nu werpen we een blik op de grootste fanboy-films die er zijn. Aankomende dinsdagen tref je in de artikelenreeks iedere keer vijf titels. Hieronder trappen we af met vijf echte films voor fanboys!

De (soort van) definitie voor fanboy-films: dit zijn films met erg toegewijde fans, zowel mannelijk als vrouwelijk. Vaak zijn deze fans zo toegewijd dat ze door hun voorliefde voor de film (of filmreeks) geen tegenspraak dulden. Ze zijn er heilig van overtuigd dat de films awesome zijn. Ze praten dan ook graag recht wat krom is rond hun geliefde titels. En dat mag dan ook gewoon.

Fanboys lijken op nerds, en zijn dat eigenlijk ook. Het hebben van de status 'fanboy' is voor sommigen negatief (vaak geen fanboys), waar anderen met veel plezier een fanboy zijn (vaak juist wel fanboys, en vaak IT'ers). De ultieme droom van een fanboy is hoogstwaarschijnlijk een bezoekje aan Comic Con in San Diego of het hebben van een werkende hoverboard. Zienswijzen op deze definitie kunnen op de gebruikelijke plaats worden achtergelaten.


Deel 1 | Deel 2 | Deel 3 volgt...


The Matrix (1999)

Waarom? Deze wereld van 0 en 1-en was in 1999 een enorme topper en zette de wereld van iedere (nog niet) fanboy op zijn kop. De Wachowski's - zelf ook behoorlijke fanboys - creëerden dé droomwerkelijkheid voor iedere IT-geek. Er ontstond een enorme hype rond de film, met onder meer de fanfilms, muziek, kleding, Nokia's, screensavers en uiteraard de twee helaas mindere vervolgen. Sinds de film is er zelfs het Matrixism, al lijkt dat afkomstig van een doorgeslagen fanboy. Dodge this!


In de ultieme moderne scifi-klassieker The Matrix kampt computerhacker Neo al jaren met het gevoel dat er iets niet klopt in het leven. Hij wordt benaderd door Morpheus, die hem confronteert met de werkelijkheid: de wereld zoals iedereen die kent is een computer-gesimuleerde werkelijkheid. Morpheus denkt dat Neo uitverkoren is om de strijd aan te binden met de onderdrukkers.


The Lord of the Rings: Return of the King (2003)

Waarom: Deze afsluiter van de trilogie van Peter Jackson is ondertussen een kleine 20 jaar oud en alle Tolkien/Midden-aarde fanboys kijken met veel toewijding terug op de film die het boek zo verdienstelijk vertaalde naar het witte doek. De fanboys zullen de films (en de trilogie) altijd verdedigen en waren uiteraard dolgelukkig met de overduidelijk slechtere The Hobbit-trilogie. Zelfs de fanboys van de Academy lieten zichzelf gaan en verzilverden alle elf Oscarnominaties, inclusief Beste film. Return of the King staat voor de complete trilogie.


In het verslavende The Lord of the Rings is wereld van de mens en vele andere levensvormen in oorlog met de wereld van de Orcs, onder leiding van Sauron. Alleen de Hobbit Frodo kan het tij keren door de Ring in de vuurzee van Mount Doom te gooien. Maar de Ring laat zich niet zomaar vernietigen.


Serenity (2005)

Waarom: Vergeet Star Wars of Star Trek. Serenity is de beste sciencefictionfilm ooit gemaakt. Het filmvervolg op het te vroeg afgeschoten en mogelijk daarom zo geliefde Firefly uit 2002 zorgde er definitief voor dat regisseur Joss Whedon (Buffy the Vampire Slayer, The Avengers) een status apart kreeg onder de fanboys. Vervolgen op Serenity kwamen er niet, ook niet op de serie. De fanboys vragen er nog dagelijks om. Een fantrailer voor Firefly/Serenity hieronder.


In het meesterwerk Serenity keren vele personages uit Firefly terug. Malcolm Reynolds is een gelauwerde veteraan van de galactische burgeroorlog. Hij verdient zijn brood door transporten te doen met zijn schip Serenity. Zijn kleine crew is het enige dat hij nog aan familie heeft. Wanneer hij twee nieuwe passagiers aan boord krijgt, een jonge dokter en zijn telepathisch begaafde zus, is dat het begin van grote problemen: de twee blijken op de vlucht te zijn voor de heersende coalitie.


The Dark Knight (2008)

Waarom? Dit is misschien wel de nummer één fanboy-film. Uiteraard is The Dark Knight een fraaie film, maar een fanboy zal kritiek op eigenlijk de complete trilogie van Christopher Nolan niet kunnen verwerken; sowieso onterecht vinden. Sinds de duistere superheldenfilm is verschenen, wordt alles wat Nolan doet op de voet gevolgd en eigenlijk kan hij weinig fout doen. Zelfs een boekenkast in de ruimte is niets meer dan perfectie volgens Nolan-fanboys. En Rises was minstens zo goed. Voor de echte diehards hieronder de mogelijk wat moeilijk objectief te bekijken 'Honest Trailer' van de fanboys van Screen Junkies.


In de #1-superheldenfilm The Dark Knight wil Batman met de hulp van luitenant Jim Gordon en de toegewijde nieuwe openbaar aanklager, Harvey Dent, de georganiseerde misdaad in Gotham voorgoed uitroeien. Dit drietal gaat in eerste instantie doeltreffend te werk, maar ze vallen ten prooi aan een opkomend meesterbrein, de Joker. Hij dompelt Gotham onder in totale anarchie en dwingt de Dark Knight steeds verder over de delicate grens tussen held en burgerwacht.


Back to the Future (1985)

Waarom? Een beetje filmnerd heeft Back to the Future minimaal tien keer gezien en de Back to the Future-fanboy heeft een paar zelfstrikkende schoenen van Nike in de kast staan, inclusief een zelfgemaakte hoverboard. Deze invloedrijke film van Robert Zemeckis en met Michael J. Fox en Christopher Lloyd is een stukje filmgeschiedenis en is één van die films waarvan wordt gehoopt dat deze nooit een remake of iets dergelijks krijgt. De Back to the Future-fanboy is hoogstwaarschijnlijk ook een Ghostbusters-fanboy en hekelt daarom de onnodige reboot van een paar jaar geleden. Hieronder de originele filmtrailer in High Def.


In het awesome Back to the Future is de tiener Marty McFly bevriend is met Doc Brown. Deze gekke uitvinder heeft een tijdmachine gemaakt waardoor Marty per ongeluk wordt teruggezonden naar 1955. Hij verstoort het verleden en moet dit herstellen, anders zal hij nooit geboren worden.


Deel 1 | Deel 2 | Deel 3 volgt...


NieuwsFilm

meest populair