87 landen dingen mee naar Oscar beste buitenlandse film

87 landen dingen mee naar Oscar beste buitenlandse film

Met heel veel toppers.

87 landen hebben een film ingestuurd voor de uitreiking van de 91ste Academy Awards. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen er 92 films ingezonden werden. Voor het eerst hebben Malawi en Niger ook films ingestuurd. Malawi doet mee met Shemu Joyahs The Road to Sunrise en Niger met Rahmatou Keita's The Wedding Ring.

Onder de inzendingen bevinden zich ook behoorlijk grote titels. Zo mag Alfonso Cuaron meedoen met Roma, een Mexicaanse Netflix-film die naar het schijnt ook mee zal dingen voor de titel van de beste film van het jaar. Japan heeft verder Kore-eda Hirokazu's Shoplifters ingezonden, de winnaar van de Palme d'Or tijdens het filmfestival van Cannes. Afgezien daarvan is Libanon een kanshebber met Nadine Labaki's Capernaum - winnaar van de juryprijs van Cannes - en Polen met Pawel Pawlikowski's Cold War. Daarmee won Pawlikowski de prijs voor de beste regisseur.

De Nederlandse inzending is Bankier van het Verzet van Joram Lürsen, dat bij de Gouden Kalveren de grote winnaar bleek.

Op 22 januari worden de nominaties aangekondigd. Op 24 februari reikt de Academy de felbegeerde Oscars uit in het Dolby Theatre.



NieuwsFilm

meest populair