We doen geen voorspellingen over welke films volgend jaar met een Oscar (of zes) naar huis zullen gaan, maar we kunnen je wel vertellen welke films absoluut de moeite waard zijn. De People's Choice Award op TIFF is overigens wel dé indicator voor succes en een belangrijke voorspelling voor die Oscar-race. Voorgaande winnaars van die prijs waren o.a. Slumdog Millionaire (8 Oscars),12 Years a Slave (3 Oscars), La La Land (6 Oscars) en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2 Oscars).
#10 A Star Is Born
Regie: Bradley Cooper | Cast: Bradley Cooper, Lady Gaga, Sam Elliott, Dave Chapelle, e.a. | In Nederland te zien vanaf: 4 oktober
Bekijk de afbeeldingA Star Is Born is niet per se voor iedereen weggelegd en zeker niet vlekkeloos. Maar dit regiedebuut van acteur Bradley Cooper en de vierde Hollywoodremake van de romantische klassieker zal de prijzenkast van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences geheid leegroven. Dat betekent dat je 'm toch niet gemist mag hebben. En de live zangscènes waarin Lady Gaga haar hart en ziel al acterend blootlegt, zullen volwassen mannen aan het huilen krijgen. Of op zijn minst kippenvel bezorgen. Wat wil je nog meer?
#9 Quincy
Regie: Rashida Jones | Cast: Quincy Jones, e.a. | In Nederland te zien vanaf: 21 september (via Netflix)
Bekijk de afbeeldingQuincy Jones is de enige in zijn soort en een artiest met een meer dan indrukwekkende lijst aan prestaties en awards op zijn naam. Hoewel deze documentaire over zijn leven over de hele linie wat oppervlakkig blijft, is dat eigenlijk alleen maar te wijten aan de waslijst aan verdiensten van de man zelf. Het is onmogelijk om alles in één film te vatten. En laten we eerlijk zijn; de perfecte film bestaat niet. Misschien is het ook gewoon een goede tip, omdat de film vanaf 21 september op Netflix te zien is en je er je bank dus niet voor hoeft te verlaten. Dé plek waar je wel wat inspiratie kunt gebruiken.
#8 First Man
Regie: Damien Chazelle | Cast: Ryan Gosling, Claire Foy, Kyle Chandler, Jason Clarke, e.a. | In Nederland te zien vanaf: 11 oktober
Bekijk de afbeeldingDeze filmische navertelling van de eerste man op de maan doet hard zijn best om de ietwat norse Neil Armstrong een menselijke kant te geven. Maar dat is eigenlijk niet nodig, want we weten allemaal dat Ryan Gosling het beste uit de verf komt als het 'sterke, stille' type (Drive, A Place Beyond the Pines). En familie alleen inzetten om iemands humaniteit te tonen is ook wel erg 2017. Maar het feit dat deze rol op Goslings lijf is geschreven, gecombineerd met adembenemende shots van het (onvermijdelijke) historische landingsmoment, maakt dat je deze film dus toch gewoon gezien moet hebben.
#7 Mid90s
Regie: Jonah Hill | Cast: Sunny Suljic, Na-Kel Smith, Olan Prenatt, e.a. | In Nederland te zien vanaf: nog niet bekend
Bekijk de afbeeldingJonah Hill schoot zijn regiedebuut op film (Super 16mm, 4:3 ratio) en daarmee is deze nostalgische 90's-trip helemaal compleet. Pre-politieke correctheid, dat ook. Maar het verhaal over de dertienjarige Angeleno Stevie heeft hart met een rauw randje, fantastische muziek en waarschijnlijk een paar van dé nieuwe ontdekkingen als het op acteurs aankomt. Net als Stevie word je in de loop van de film opgenomen in de lokale skate community en dat is uiteindelijk toch wat iedereen wil. Regisseur Hill hoopt na deze film 'nooit meer iets digitaal te draaien' en wij met hem.
#6 Widows
Regie: Steve McQueen | Cast: Viola Davis, Elizebeth Debicki, Michelle Rodriguez, Liam Neeson, Colin Farrell, e.a. | In Nederland te zien vanaf: 22 november
Bekijk de afbeeldingMet Widows zet de Britse regisseur Steve McQueen een commerciëlere film neer dan we eerder van hem gezien hebben. Hij weet het gekozen genre echter dermate naar een nieuw niveau te tillen dat je je afvraagt waarom het niet eerder zo gedaan is. En met zo'n sterrencast is er eigenlijk geen slechte prestatie te ontdekken, maar Elizabeth Debicki en Viola Davis verdienen een speciale vermelding. De film heeft ook zo zijn zwaktes, maar het is zonder twijfel de (echte) vrouwelijke heistfilm waarvan je niet wist dat je 'm nodig had.
#5 The Hate U Give
Regie: George Tillman Jr. | Cast: Amandla Stenberg, Russell Hornsby, Regina Hall, e.a. | In Nederland te zien vanaf: 21 februari 2019
Bekijk de afbeeldingSommige films zijn bedoeld om je uit te dagen en zijn niet bang dat er dik bovenop te leggen. The Hate U Give, gebaseerd op de gelijknamige New York Times bestseller van Angie Thomas, doet precies dat. En dat is de kracht van de film. Want helderder dan deze boodschap over racisme en vooroordelen zul je het niet gauw krijgen. Met Amandla Stenbergs Starr als drijvende kracht en een rots van een vader, gespeeld door Russell Hornsby, voel je ondanks de luchtige momenten de constante zwaarte in het leven van deze Afro-Amerikaanse tiener. Hoewel de film je even kwijt kan raken wanneer er tegen het einde een boel losse eindjes aan elkaar moeten worden geknoopt, is de moraal van de film en de scène(s) waarin deze uiteen wordt gezet zo krachtig dat dat het enige is wat telt.
#4 Roma
Regie: Alfonso Cuarón | Cast: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, e.a. | In Nederland te zien vanaf: nog niet bekend
Bekijk de afbeeldingEen ruim twee uur durende zwart-witfilm die zich afspeelt in Mexico in de jaren '70 klinkt misschien niet als de meest aantrekkelijke weekendbesteding. Als je echter de kans krijgt Cuaróns Roma in een bioscoop te bekijken, raden wij aan die met beide handen aan te grijpen. Zijn eerste film in Mexico sinds Y Tu Mamá También (2001) schetst een intiem familieportret in verandering door de ogen van Cleo, de hulp aan huis van een welvarende familie met vier kinderen. Langzaam bouwt Cuarón het verhaal op tot het zijn climax beleeft en die je als een golf om de oren slaat. Een ware filmervaring.
#3 The Kindergarten Teacher
Regie: Sara Colangelo | Cast: Maggie Gyllenhaal, Gael García Bernal|, e.a. | In Nederland te zien vanaf: 15 november
Bekijk de afbeeldingMet haar rol als Lisa Spinelli, de kleuterjuf van een vijfjarig jongetje dat in haar ogen een literair wonderkind is, toont Maggie Gyllenhaal wederom de menselijke kant van een complex en - eerlijk gezegd - in eerste instantie weinig sympathiek personage. Vol overtuiging word je echter meegenomen op de obsessieve rit van een verloren artiest. The Kindergarten Teacher is zo'n film die je soms bijna niet kan aanzien. Precies de reden waarom je dat dus wel zou moeten doen.
#2 A Million Little Pieces
Regie: Sam Taylor-Johnson | Cast: Aaron Taylor-Johnson, Billy Bob Thornton, Juliette Binoche, e.a. | In Nederland te zien vanaf: nog niet bekend
Bekijk de afbeeldingDit jaar waren er maar liefst drie grote films te zien waarin een familie te maken heeft met een verslaafd gezinslid. Maar omdat Beautiful Boy (van de Belgische regisseur Felix van Groeningen, met Timothée Chalamet en een fenomenale Steve Carell) al op je radar zou moeten staan en je Ben is Back (met o.a. Lukas Hedges en Julia Roberts) beter over kunt slaan, richten wij je blik graag op deze tweede samenwerking tussen Sam en Aaron Taylor-Johnson. De film is gebaseerd op het gelijknamige, controversiële boek van James Frey en verzekert je vanaf het allereerste shot dat niks je zal worden bespaard. Uiteindelijk grijpt hij je bijna twee uur lang bij de lurven. Een verblijf in rehab is voor filmliefhebbers natuurlijk niets nieuws onder de zon, maar daar trekt Aaron Taylor-Johnson je wel doorheen.
#1 Green Book
Regie: Peter Farrelly | Cast: Mahershala Ali, Viggo Mortenson, Linda Cardellini, e.a. | In Nederland te zien vanaf: 28 februari 2019
Bekijk de afbeeldingDit jaar ging de prestigieuze publieksprijs naar Peter Farrelly's Green Book. Een waargebeurd verhaal gebaseerd op de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de Italiaans-Amerikaanse Frank 'Tony Lip' Vallelonga (Mortensen) en zijn Afro-Amerikaanse baas en klassieke pianist Don Shirley (Ali). De eerstgenoemde wordt in de jaren '60 aangenomen als Shirleys chauffeur voor zijn tour door de zuidelijke staten van de Verenigde Staten. De belangrijke winst op het festival is niet de enige reden dat je de film moet gaan zien. Want wanneer een film over zo'n beschamende periode in de menselijke geschiedenis je ook regelmatig hardop aan het lachen krijgt, weet je dat je met een parel te maken hebt.