Bekijk de afbeelding
Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983)
Regie: Richard Marquand | Cast: Mark Hamill (Luke Skywalker), Harrison Ford (Han Solo), Carrie Fisher (Princess Leia), Billy Dee Williams (Lando Calrissian), Anthony Daniels (C3-P0) e.a.
Na het succes van The Empire Strikes Back, waren de verwachtingen hooggespannen voor deze derde film in de franchise. Ondanks dat de film prima ontvangen werd, was het de laatste live-action film in de twintig jaar tot The Phantom Menace. (En dan tellen we de Ewok-film bewust niet mee.)
Het plot
Return of the Jedi begint met de poging van Luke Skywalker, Princess Leia, Lando Calrissian, Chewbacca, C-3PO en R2-D2 om Han Solo uit de klauwen van Jabba the Hutt te redden. Dat lukt, maar ternauwerdood - uiteindelijk komt de misdaadbaas erbij om het leven, nadat Leia hem wurgt met de ketting waarmee hij haar vastgebonden had. De groep gaat terug naar de Rebellen, maar Luke splitst zich af om zijn lessen bij Yoda af te maken. Daar blijkt de oude Jedi-meester stervende. Voordat hij zijn laatste adem uitblaast, laat Yoda nog weten dat Darth Vader Anakin is, de vader van Luke. En daarna vertelt de geest van Obi-Wan Kenobi dat er nog een Skywalker is: Leia.
Ondertussen blijkt dat het Keizerrijk werkt aan een tweede Death Star en dat de Keizer daar zelf bij aanwezig is. Genoeg reden om aan te vallen, want dan kan de Keizer gedood worden en de oorlog eindelijk eindigen. Maar het is een val en bij de bosmaan van Endor breekt een groot gevecht uit tussen de Rebellen en de troepen van het Keizerrijk. Op de achtergrond vecht Luke met Darth Vader en de Emperor, die al snel de overhand krijgt en Luke martelt met Force Lightning. Dat is het moment waarop blijkt dat Vader nog wat goeds in zich heeft en de Keizer doodt. Stervende vraagt hij Luke zijn masker te verwijderen, waarna hij vredig overlijdt in de armen van zijn zoon. De Rebellen slagen er in de tussentijd in het schild van de Death Star onklaar te maken, waarop een klein groepje schepen, geleid door de Millennium Falcon, de Death Star vernietigt. Op Endor vieren de Rebellen hun overwinning en cremeert Luke het lichaam van Anakin.
Oorspronkelijke plannen
Acteur Harrison Ford wilde eigenlijk niet per se terugkeren voor de productie van de film. Maar hij werd overgehaald, en probeerde scenarist Lawrence Kasdan ervan te overtuigen dat Han het einde niet levend moest halen. Kasdan gaf toe, maar George Lucas was fel tegen, al zat er wel iets in het idee dat Han aan het begin van de film dood moest gaan (zo was het immers de hele film de vraag of de rest wel zou overleven). Lucas zou geweigerd hebben omdat het Han Solo-speelgoed erg goed verkocht. Verder was het niet de bedoeling om Yoda in de film te plaatsen, maar Marquand wilde dat deel van het verhaal afronden. Daarnaast zouden de Ewoks oorspronkelijk Wookies zijn en zou Obi-Wan Kenobi weer tot leven komen.
Problemen met regie?
Wederom koos Lucas ervoor om Return of the Jedi niet zelf te regisseren. Hij benaderde David Lynch, maar die koos ervoor om Dune te maken. Vervolgens kreeg David Cronenberg de kans, maar ook hij weigerde, om de films Videodrome en The Dead Zone te maken. Daarop kwam Lucas terecht bij Lamont Johnson en Richard Marquand. Uiteindelijk koos Lucas voor Marquand, die weinig ervaring met visuele effecten had. Dat vormde de reden waarom Lucas veel op de set aanwezig was en ook delen van de opnames voor zijn rekening nam. Verder verliepen de opnames relatief probleemloos, al liepen ze wat uit en dat was natuurlijk weer wat duurder.
Ontvangst en box office
Ook deze film werd goed ontvangen. Op RottenTomatoes heeft de film gemiddeld een 7,2 en zijn critici het erover eens dat hij de vorige twee films niet weet te overstijgen, maar wel een passend eind voor de trilogie is. Met een budget van 32,5 miljoen dollar, haalde de film wereldwijd 475 miljoen dollar op. Houd je rekening met inflatie, zou de film zo'n 861 miljoen dollar opgeleverd hebben, iets minder dan The Empire Strikes Back.