Bekijk de afbeelding
Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977)
Regie: George Lucas | Cast: Mark Hamill (Luke Skywalker), Harrison Ford (Han Solo), Carrie Fisher (Princess Leia), Alec Guinness (Obi-Wan Kenobi), Anthony Daniels (C3-P0) e.a.
In 1971 tekende George Lucas een contract bij Universal Pictures, voor twee films. Een daarvan zou, na vele jaren van proberen, A New Hope worden. Niemand had verwacht dat het zo'n groot succes zou worden. Sterker nog: Lucas ging er zelf vanuit dat de film zou floppen. En wie had nou ook verwacht dat een film waarin een van de hoofdpersonen eruit ziet als een langharige hond succesvol zou worden?
Het plot
A New Hope is het eerste deel van een tweede trilogie in wat door George Lucas als een meerdelige saga bedacht werd. De film begint op iconische wijze: we zien een ruimteschip dat achtervolgd wordt door een nog veel groter ruimteschip. Twee robots, R2-D2 en C3-P0 weten te ontkomen, waarbij R2-D2 een geheim met zich meedraagt. Samen stranden ze op de woestijnplaneet Tatooine, waar ze na een omweg gevonden worden door de jonge knul Luke Skywalker. Maar het kwaadaardige Keizerrijk blijkt achter de robots aan te zitten en vermoordt de oom en tante van Luke, die daarom niets meer heeft om hem op de desolate planeet te houden. Samen met zijn nieuwgevonden mentorfiguur Obi-Wan Kenobi, de twee robots en smokkelaar Han Solo (en diens co-piloot Chewbacca) gaan ze op weg naar Alderaan, om de robots terug te brengen naar de Rebellen.
Eenmaal daar, komen ze erachter dat de hele planeet verwoest is met een nieuw superwapen: de Death Star. Het ruimteschip van de groep, de Millennium Falcon, wordt gevangen, maar weet uit handen van de Storm Troopers te blijven. En ze komen erachter dat niemand minder dan Princess Leia, de eigenares van R2-D2, gevangen zit op de Death Star. Ze bevrijden haar, waarbij Obi-Wan om het leven komt tijdens een gevecht met zijn voormalig leerling, Darth Vader. Samen brengt de groep R2, die de bouwplannen van de Death Star blijkt te hebben, naar de basis van de Rebellen. Daar vindt men een zwakke plek, die gebruikt wordt om de Death Star te vernietigen. Daarbij maakt Luke gebruik van de mysterieuze Force. Het vormt de eerste overwinning van de Rebellen op het Keizerrijk, waarmee er eindelijk weer hoop in het sterrenstelsel is.
Oorspronkelijke plannen
Net als elke film, zijn er ook van A New hope meerdere versies gemaakt. In de eerste versie van de film was er niet eens een Force aanwezig, dat werd pas later bedacht. Daarnaast heette Luke Skywalker eerst Luke Starkiller en was zijn vader Annikin nog een dappere Jedi. Ook was er lange tijd een verhaallijn rond de Princess of Ondos, en zou het Keizerrijk compleet verslagen worden in de eerste film. Dat werd anders, net als de naam, die ooit Adventures of Luke Starkiller, as taken from the Journal of the Whills, Saga I: The Star Wars was.
Problemen met regie
George Lucas heeft nauwelijks films geregisseerd, en het heeft er alle schijn van dat de moeizame productie van A New Hope daar de oorzaak van is. Lucas had tot dan toe alleen American Graffiti gemaakt, een indiefilm, waarbij hij zelf veel moest doen als regisseur en een kleine cast en crew had. Dat was bij deze sci-fi film anders; Lucas botste daardoor vaker met crewleden die vonden dat Lucas hun werk overnam. Ook schijnt hij moeite gehad te hebben met de grote groepen mensen en namen weinig crewleden het project echt serieus. Zij hadden het gevoel dat het een kinderfilm zou worden, zonder echt potentieel. Lucas leek tijdens de productie dan ook vaak depressief en mengde nauwelijks met zijn cast- en crewleden.
Ontvangst en box office
Bij release was A New Hope een groot succes. Op RottenTomatoes scoort de film gemiddeld een 8,6. "Een legendarisch grootse en ambitieuze start van de sci-fi saga. George Lucas heeft onze ogen geopend voor de mogelijkheden van blockbusters en de zaken zijn nooit meer hetzelfde geweest." Gek is die consensus niet: met een budget van 11 miljoen dollar, haalde de film uiteindelijk 775,4 miljoen dollar op aan de wereldwijde box office.