Van Alien tot X-Men: de films en franchises die Disney kocht van Fox

Van Alien tot X-Men: de films en franchises die Disney kocht van Fox

Wat doet Disney met Star Wars, de X-Men (R-rated) films en de vele andere films en projecten.

Na veel geruchten werd gisteren bekend dat Walt Disney voor maar liefst $52,3 miljard onder meer de filmstudio 20th Century Fox heeft gekocht. De eerste reacties zijn wisselend en het valt nog niet te voorspellen hoe Disney om zal gaan met de catalogus, de vele lopende projecten en uiteraard de grote franchises. Hieronder een overzicht van films en filmreeksen die overgaan naar het 'huis van de muis'.

Er zijn verschillende wegen die Walt Disney zou kunnen bewandelen met de content van de voormalige één van de "Big Six". De meest gewenste optie lijkt dat Walt Disney zich in eerste instantie niet teveel zal bemoeien met de huidige activiteiten van Fox. Dit lijkt echter op veel fronten onwaarschijnlijk. De invloed van Walt Disney lijkt aanzienlijk bij eerder overgenomen partijen als Pixar, Marvel en Lucasfilm. Een pluspunt is wel dat de meeste van de producties van die brands enorm succesvol zijn gebleken. Ook is de vraag hoe Disney omgaat met de originele Star Wars-trilogie, de animatiestudio Blue Sky Studios, de X-Men (R-rated) films en uiteraard de vele andere projecten die al zijn gestart of aangekondigd.


Bekijk de afbeelding
Avatar
Uiteraard is dit een enorme slag voor Walt Disney. James Camerons Avatar uit 2009 is nog steeds dé blockbuster aller tijden en de filmmaker heeft maar liefst vier vervolgen in de planning. Walt Disney zal ongetwijfeld Camerons positie niet aantasten, maar zal wel kijken hoe de film omgetoverd kan worden naar een stevige merchandise-lijn. Disney introduceerde Avatar al in hun Animal Kingdom-themapark van Disney World. Met de rechten van Avatar worden deze activiteiten ongetwijfeld verder uitgebreid.


Bekijk de afbeelding
Marvel: X-Men en Fantastic Four
Uiteraard is het bemachtigen van de rechten van de Marvel-brands X-Men en Fantastic Four het tweede grote succes. In het officiële bericht stond: "Deze deal geeft Disney ook de mogelijkheid om de X-Men, Fantastic Four en Deadpool te herenigen met de Marvel-familie onder één dak, en daarmee rijkere en meer complexe werelden creëren met verwante personages en verhalen waar het publiek van heeft laten zien dat ze ervan houden."

Een van grootste voordelen is dat Disney's Marvel Studios nu de rechten krijgt van een franchise die stilstaat: Fantastic Four. Deze helden en samenhangende personages kunnen snel geïntroduceerd worden in het Marvel Cinematic Universe (MCU). Na drie eerdere moderne verfilmingen kreeg dit superheldenteam nooit echt een voet aan de grond, uiteraard met de enorme flop Fantastic Four uit 2015 als laatste wapenfeit.

Over hoe Marvel Studios om zal gaan met het X-Men filmuniversum is uiteraard nog onduidelijk. De kans is echter aanwezig dat hierin een rustiger pad gevolgd gaat worden dan met Fantastic Four, aangezien het MCU voor minimaal de aankomende 2 jaar is uitgestippeld en dat er al vier X-Men films in een vergevorderd stadium bevinden, met The New Mutants (2018), Deadpool 2 (2018), X-Men: Dark Phoenix (2018) en Gambit (2019). De verdere toekomst lijkt troebeler. Disney-baas Bob Iger enkele uren na de onthulling over de integratie: "We kijken uit om het Marvel Cinematic Universe uit te breiden door X-Men, Fantastic Four en Deadpool op te nemen." En over de Deadpool-reeks: "We denken dat er een mogelijkheid is voor een R-rated Marvel-merk zolang het publiek maar weet wat op hen afkomt." Er zijn dus nog voldoende opties, al zal Disney de huidige films en projecten niet willen frustreren.

Ryan Reynolds denkt er het zijne van:


En James Gunn (Guardians of the Galaxy Vol. 3) gaf ook zijn reacties. Van hem is bekend dat hij graag Marvel/Fox-personages wil gebruiken. Meer reacties gaan ongetwijfeld volgen.



Bekijk de afbeelding
Star Wars - Original Trilogy
Ondanks dat Walt Disney al eigenaar is van Lucasfilm, was de studio nog niet in bezit van de distibutierechten van de originele Star Wars-trilogie. Nu is dit dus wel het geval en zullen deze ongetwijfeld ondergebracht worden bij Lucasfilm. De kans bestaat nu dat er wordt gekozen voor de release van de allereerste - niet digitaal aangepaste - versies van de films. Iets waar de fans al jarenlang om vragen. De tijd zal uitwijzen hoe de nieuwe eigenaar hiermee om zal gaan.


Bekijk de afbeelding
Alien en The Predator
Ook deze franchises zijn opvallende reeksen die nu onder Walt Disney komen te vallen. Waar de Alien-franchise onlangs een flinke deuk heeft opgelopen met Alien: Covenant, wordt de andere volgend jaar opnieuw gelanceerd middels The Predator. Hoe het familievriendelijke Disney met deze sci-fi horror-actiereeksen door zal gaan, is interessant. Mogelijk - zoals met wel meer reeksen - onder een vorm van het huidige Fox-label.


Bekijk de afbeelding
Ice Age (en Blue Sky Studios)
Dit is één van de succesvolste filmreeksen aller tijden. Middels de reeds verschenen vijf delen en allerlei andere content noteerde deze franchise meer dan $6 miljard aan wereldwijde omzet. Ondanks tekenen van verval werd er in 2016 aangegeven dat er plannen/ideeën zijn voor een vervolg. Het zal interessant zijn om te zien hoe Walt Disney de animatiestudio Blue Sky Studios - ook bekend van de Rio-films en het aanstaande Ferdinand - zal positioneren. Wordt het een samenvoeging met Pixar Animation Studios, Walt Disney Animation Studios, of kiest Disney voor een derde grote animatiestudio?


Bekijk de afbeelding
Planet of the Apes
Ondanks dat de huidige reboot-reeks dit jaar met War for the Planet of the Apes werd afgerond en dat een vierde deel nog niet in productie is genomen, zouden er wel plannen zijn voor een vervolg. Er werd zelfs gesproken over een nieuwe trilogie die de reeks mogelijk moet gaan laten aansluiten op het origineel uit 1968. De vraag is uiteraard hoe Walt Disney de reeks gaat voortzetten.


Bekijk de afbeelding
Overige filmreeksen
Uiteraard heeft Fox nog veel meer filmreeksen in de catalogus, soms ook nog actief in ontwikkeling. Denk dan vooral aan franchises als Kingsman, Die Hard, Alvin & the Chipmunks, Doctor Dolittle, Home Alone, Night at the Museum, Percy Jackson, Chronicles of Narnia, Independence Day, The X-Files en The Maze Runner. Het is nu aan Walt Disney om te bepalen hoe deze franchises worden voortgezet, op korte termijn en zeker op lange termijn.

Ook The Simpsons is nu een Disney product...



Bekijk de afbeelding
Losse filmprojecten
De catalogus van Fox is uiteraard bijzonder uitgebreid als het gaat om losse films, met zo nu en dan vervolgen. Denk dat aan klassiekers als The Sound of Music, Titanic, Fight Club, Moulin Rouge! en recentere titels als The Grand Budapest Hotel, Hidden Figures, Gone Girl, The Revenant, Birdman, The Shape of Water en The Martian. Maar er zijn ook nog te verschijnen films zoals The Greatest Showman, Red Sparrow (en het mogelijke vervolg), Bohemian Rhapsody en Artemis.


Bekijk de afbeelding
hulu
Een andere opvallende situatie is dat Fox nu groot aandeelhouder is van hulu, een samenwerking tussen Disney, Warner, Universal en dus eerder Fox. Disney krijgt nu 60 procent van de aandelen. Het zou zomaar kunnen dat Walt Disney dit platform gebruikt voor hun eigen toekomstige streamingdienst. De tijd zal het uitwijzen.

NieuwsFilm

meest populair