'Harry Potter'-acteur Robert Hardy overleden

'Harry Potter'-acteur Robert Hardy overleden

Hij werd 91 jaar oud.

De Britse acteur Robert Hardy, die de afgelopen jaren vooral bekend stond als Cornelis Droebel (of Cornelius Fudge in het Engels) in de Harry Potter-films is op 91-jarige leeftijd overleden. Hij overleed afgelopen donderdag, liet zijn familie weten aan vakblad Variety.

"Elegant, humoristisch en altijd waardig," stelde de familie in een statement. "Hij wordt gevierd door iedereen die hem kende en van hem hield, en door iedereen die van zijn werk genoten heeft." Zo ook Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling, die hem een getalenteerd acteur noemde en iemand met wie het een genot was om mee samen te werken.

Hardy speelde Cornelis Droebel in vier Harry Potter-films, beginnend met The Chamber of Secrets (2002) en eindigend met Order of the Phoenix (2007). Gedurende zijn carrière speelde de acteur ook meermaals de rol van Winston Churchill, bijvoorbeeld in de achtdelige ITV-serie Winston Churchill: The Wilderness Years. Zijn belangrijkste prestatie in de televisiewereld was echter de rol van Siegfried Farnon, in All Creatures Great and Small, dat tussen 1978 en 1990 te zien was.

Robert Hardy werd geboren op 29 oktober 1925 en begon zijn carrière, zoals zoveel andere Britse acteurs, in het theater. Pas in de jaren zestig lanceerde zijn acteercarrière. De meeste rollen speelde hij in Groot-Brittannië, waar hij dan ook het bekendst is. Afgezien van een kenner van de film- en televisiewereld, was Hardy volgens zijn familie ook een "talenkenner, geweldig kunstenaar, liefhebber van muziek en literatuur, evenals een gerespecteerd historicus en specialist met de handboog."



NieuwsFilm

meest populair