Dutch Filmworks gaat achter individuele downloaders aan

Dutch Filmworks gaat achter individuele downloaders aan

Illegaal downloaden wordt steeds meer aangepakt.

Het lijkt erop dat Dutch Filmworks toestemming krijgt om individuele downloaders en uploaders op te sporen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft namelijk een ontwerpbesluit gepubliceerd waarin staat dat het van plan is om DFW hiervoor toestemming te geven. Belanghebbenden kunnen tot 25 augustus reageren.

DFW wil de individuele downloaders opsporen door torrentzwermen in de gaten te houden, schrijft Tweakers.net. Volgens hen wil het filmbedrijf de populairste torrentsites in de gaten houden en daar Nederlandse ip-adressen opsporen. Het in kaart brengen daarvan gebeurt door een derde partij, waarna de namen en adressen bij internetproviders opgevraagd worden. Aangezien providers daar geen fan van zijn, gaat Dutch Filmworks ervan uit dat het de gegevensafdracht zal moeten afdwingen via de rechter.

Daarna wil DFW acties ondernemen. Mogelijk gaat het eerst waarschuwingen sturen, waarin uitgelegd wordt dat herhaaldelijk illegaal downloaden kan leiden tot vervolgstappen. Zo zou er een schikkingsvoorstel gestuurd kunnen worden als mensen doorgaan en ook een onthoudingsverklaring, waarin een persoon toezegt niet meer te zullen downloaden. Een boeteclausule in geval van overtreding is dan ook mogelijk.

Dutch Filmworks heeft aangegeven dat het per geval wil bekijken wat voor acties er nodig zijn. Het lijkt erop dat er volgens de Autoriteit Persoonsgegevens genoeg garanties ingebouwd zijn in het voorstel van DFW om toestemming te verlenen daadwerkelijk stappen te ondernemen. Het bedrijf wilde eerder al beginnen met het opsporen van individuele downloaders, maar lijkt daar binnenkort dus toestemming voor te krijgen.

Daarmee wordt illegaal downloaden, dat door de opkomst van steeds meer verschillende streamingdiensten steeds minder interessant wordt, verder aangepakt. Stichting Brein doet dat namelijk al enige tijd, maar lijkt zich tot dusverre vooral te richten op de grote vissen.



NieuwsFilm

meest populair