Kennelijk zitten de opnames erop, maar de film is nog helemaal niet klaar. Gibson maakte de film met zijn onderneming Icon Productions in samenwerking met Voltage. Laatstgenoemde zou niet gepresteerd hebben zoals gewenst. Zo hebben ze te weinig geld opgehoest voor het budget en op frauduleuze wijze gehandeld. In de papieren noemt Gibson het project een werk van liefde. Gek is dat misschien niet, aangezien hij eraan werkt sinds het schrijfwerk is uitgekomen. Pas in 2015 werden de afspraken met Voltage gemaakt, zodat de productie van start kon gaan.
Destijds was het de bedoeling dat Gibson naast acteren ook achter de camera zou staan, maar dat liet hij uiteindelijk over aan Apocalypto-scenarist Farhad Safinia. In het drama (welke draait om de oorsprong van het Oxford woordenboek) speelt de acteur naast Sean Penn. Één van de gemaakte afspraken met Voltage luidt dat Gibson mag kiezen welke versie van The Professor and the Madman het groene licht krijgt - die van Voltage of die van Safinia. Gibson kan echter de versie van Safinia helemaal niet goedkeuren, want het eindproduct is niet klaar.
Omdat Voltage Pictures tekortgeschoten is met het budget, kon de cast en crew bijvoorbeeld geen cruciale scènes in Oxford opnemen. Verder heeft Icon Productions ook geen vergoeding gekregen voor het optreden als producent en vertoonde Voltage beelden van de film tijdens het filmfestival in Cannes - wat de rechten van Gibson schendt.
Samen met Icon-collega Bruce Davey klaagt hij nu Voltage aan en diens oprichter Nicolas Chartier, voor contractbreuk, het schenden van afgesproken plichten en fraude. Ze zijn op zoek naar een schadevergoeding, het recht om Voltage uit de coproductie te zetten en ze willen de volledige eigenaar van het eindresultaat worden. Zie hieronder de 21-pagina tellende aanklacht.
Icon v. Voltage by ashley6cullins on Scribd