Baldwin's Nigger duurt net drie kwartier, en bestaat bijna geheel uit één shot: één camera die speeches en reacties daarop vastlegt. Toch is de film zeer boeiend, dankzij de eloquente, intelligente speech van schrijver James Baldwin en Dick Gregory, en hun reacties op vragen uit hun publiek. Het concept van ras en raciale verhoudingen tussen zwart en blank worden scherp onder de loep gelegd.
James Baldwin is een gerenommeerd zwart Amerikaans schrijver en essayist. De eerste negentien minuten praat Baldwin, dan worden hem vragen gesteld vanuit het publiek die hij allemaal beantwoordt. Aan het eind van de registratie van de happening spreekt Amerikaans activist en komiek Dick Gregory. Zij spreken een publiek toe dat grotendeels bestaat uit Britse zwarte mensen.
Baldwin vertelt over zijn ervaring als zwarte Amerikaan en hoe hij per definitie van zijn identiteit en historie is beroofd door de slavenhandel die zijn Afrikaanse voorouders naar Amerika bracht en hun ontdeed van naam en verleden (de titel verwijst naar dat zijn voorouder ooit het bezit was van ene Baldwin). Ondanks dat het beeld uit een continue close-up op Baldwin bestaat, grijpt Baldwin's Nigger dankzij zijn verhaal meteen bij de lurven.
Naast de zwarte identiteit bespreekt Baldwin onder andere ook wit geweld, de oorlog in Vietnam, de rationaliteit achter rellen in grote binnensteden en uiteindelijk over de noodzaak om de sociale constructies kleur en ras achter ons te laten als we ooit iets als menselijk ras willen voorstellen en met zijn allen gelukkig willen zijn.
Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2017 pagina voor meer verslaggeving.